Britse MI5 plaatst advertenties voor nieuwe spionnen

De Britse geheime dienst MI5 probeert voor het eerst in zijn 88-jarige geschiedenis met krantenadvertenties nieuwe spionnen te werven. Woensdag verscheen in The Guardian een kleine annonce waarin 'ervaren' Britten worden opgeroepen te solliciteren naar de functie van geheim agent of officier van de contraspionagedienst....

AFP, AP

LONDEN

'Probeer te voorkomen dat u uw vrienden over uw sollicitatie vertelt', wordt de aankomende spionnen geadviseerd. Vandaag staat de advertentie in The Times en zaterdag wordt de oproep nogmaals in The Guardian geplaatst.

Onder het kopje 'Inlichtingen' wijst de advertentie erop dat een carrière bij MI5 'beslist anders is dan andere loopbanen'. MI5 is vooral op zoek naar nieuw personeel uit de reclamewereld, het onderwijs en de journalistiek. Ook Britten die in het buitenland een betrekking hebben zijn welkom.

MI5 - Military Intelligence, section 5 - heeft zijn personeel altijd in het geheim geworven onder militairen, politieagenten en jonge diplomaten met een opleiding in Oxford of Cambridge. Er werken op dit moment 1900 personen.

MI5 werd in 1909 opgericht. Tijdens de twee wereldoorlogen was het een pure contraspionagedienst. Ten tijde van de Koude Oorlog richtte MI5 zijn vizier hoofdzakelijk op spionnen die voor de Sovjet-Unie en andere Oostbloklanden werkten.

Tegenwoordig houdt MI5 zich vooral bezig met het bestrijden van het terrorisme in Noord-Ierland, de georganiseerde misdaad en de drugshandel.

De spionagedienst was tot 1989 zo geheim dat de Britse regering steevast ontkende dat MI5 bestond. Oppositiepartijen legden zich daarbij neer en vroegen nooit door.

De begroting van MI5 (450 miljoen gulden per jaar) was lange tijd onbekend en ondergebracht bij geheime potjes op diverse ministeries.

Bedrijfsleiders van grote warenhuizen in Oxford Street in Londen klaagden regelmatig over overlast van MI5-recruten die het schaduwen van spionnen oefenden tussen het winkelende publiek.

Pas in 1991 werd officieel bekend wie de constraspionage dienst leidde: Stella Rimington. In 1993 doorbrak zij nog een taboe: ze liet zich fotograferen. Een jaar later verscheen ze voor het eerst op de televisie.

Rimington werd vorig jaar opgevolgd door Stephen Lander. MI5 verhuisde in 1994 uit het centrum van Londen naar de wijk Millbank en komt eind dit jaar als een gewoon bedrijf in het telefoonboek te staan.

MI5 is vooral op zoek naar academici die minimaal vier jaar werkervaring hebben. Sollicitanten moeten de Britse nationaliteit hebben. Het salaris is 'goed, maar niet excessief'.

Bedragen worden in de advertentie niet genoemd. Wel een telefoonnummer in Londen voor nadere inlichtingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden