Britse medici vrezen ontwikkeling 'specifieke genetische wapens'

De British Medical Association, een overkoepelend orgaan dat toezicht houdt op ontwikkelingen in het medisch onderzoek, vreest dat in de nabije toekomst 'genetische wapens' zullen worden ingezet in de oorlogsvoering tegen bepaalde bevolkingsgroepen....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

De BMA maakte dinsdag, tijdens haar jaarlijkse congres in Edingburgh, bekend dat een commissie zal worden opgericht die zich met het gevaar van dergelijke wapens gaat bezighouden.

Vivienne Nathanson, hoofd wetenschap en ethiek van de BMA, zei dinsdag dat het 'nu al gemakkelijk is een biologisch of chemisch wapen te produceren dat is gebaseerd op genetische technologie'. Maar het beïnvloeden van menselijk DNA is nu alleen nog niet-specifiek mogelijk: iedereen die in aanraking komt met via gas, chemicaliën of de watervoorziening verspreide gemanipuleerde virussen zou erdoor worden aangetast.

De BMA maakt zich echter met name zorgen om de verspreiding van virussen die alleen specifieke bevolkingsgroepen zouden treffen, doordat ze uitsluitend werkzaam zijn binnen bepaalde clusters van genen. Volgens Nathanson zullen wetenschappers 'binnen de komende tien jaar' in staat zijn dergelijke virussen te ontwikkelen.

De specifiek werkzame virussen zouden via verandering van het genetisch materiaal het centraal zenuwstelsel kunnen aantasten, of zorgen voor een generatie van gehandicapte of onvruchtbare kinderen.

Nathanson riep op nu al internationaal actie te ondernemen tegen de ontwikkeling van genetische wapens. In de door de BMA samengestelde commissie zullen biologen, juristen en experts op wapengebied bijeen worden gebracht.

Nathanson: 'Dit is geen vage science-fiction. Hitler trachtte zich te ontdoen van joden, homoseksuelen en zigeuners. Niemand kan voorspellen wat een dictator in onze tijd met dergelijke technologie zou kunnen doen, als we nu niet handelend optreden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden