OPINIE

Britse media geven stemadvies

Wie moet het donderdag worden? Labour-leider Ed Miliband of de conservatief David Cameron? Britse kranten geven volgens traditie hun stemadvies.

Een tv-verslaggever houdt foto's van premier David Cameron en de leider van Labour, Ed Miliband omhoog. Beeld getty
Een tv-verslaggever houdt foto's van premier David Cameron en de leider van Labour, Ed Miliband omhoog.Beeld getty

The Observer

Stemadvies: Miliband

Het meest complexe vraagstuk van onze tijd, zowel hier als wereldwijd, is ongelijkheid. Het land staat op een kruispunt. Het neoliberale project dat wortel schoot in de jaren tachtig, is overduidelijk tekort geschoten. Het werkt steeds minder goed voor steeds minder mensen. Dat is geen mening, dat is een feit. De Conservatieven hebben een gevaarlijk verdeelde maatschappij helpen scheppen.

Vanaf het begin heeft Ed Miliband zijn leiderschap verbonden aan de gok dat de crash van 2008 de doodsklok zou luiden voor het marktfundamentalisme. De richting van Labour onder Miliband is helder: de regering, lokaal en nationaal, speelt een vitale rol bij het scheppen van een eerlijke samenleving. Het machtsevenwicht moet van de machtigen ten gunste van de minder machtigen buigen. Labour heeft niet alle antwoorden, verre van dat. Maar het is de enige partij die de taak die ons te wachten staat onder ogen ziet.

The Economist

Stemadvies: Cameron

Onze keuze is gebaseerd op de economie. Die valt in het voordeel van de Tories uit. Hoewel de armste Britten hard zijn getroffen door de bezuinigingen, hebben de rijkste 10 procent de grootste last van de extra belastingen gedragen. Over het algemeen is de ongelijkheid niet toegenomen - in tegenstelling tot Amerika.

Miliband vergelijkt zich graag met de Amerikaanse president Teddy Roosevelt. Maar in plaats van de overheid in te zetten om concurrentie te stimuleren, wil Miliband een zwaardere hand van de staat in financiële markten. Dat verraadt een ongegrond geloof in de vindingrijkheid van de overheid. Zelfs een beperkte interventie kan een blijvend doodskleed werpen over investeringen en ondernemingsgeest - zie de 75 procent inkomstenbelasting van de Franse president Hollande. De beste hoop voor Groot-Brittannië is een voortzetting van de coalitie onder leiding van de Conservatieven.

De Britse premier David Cameron. Beeld afp
De Britse premier David Cameron.Beeld afp

New Statesman

Stemadvies: Miliband

Sinds 1979 zijn er niet zulke belangrijke verkiezingen geweest. Met een politieke goocheltruc hebben de Tories economisch falen weten om te zetten in succes. Jaren van ontzien voor sommigen zijn voor anderen vergezeld gegaan van jaren van overvloed.

We gaven in 2010 het stemadvies voor Miliband omdat hij zich het meest inzette voor politiek en economische hervormingen. Miliband heeft het karakter van zijn partij niet genoeg veranderd. Hij bepleit tegelijkertijd meer bezuinigen en meer socialisme.

Toch is het Labour-programma de moeite van het steunen waard. Ook zij die weinig enthousiasme voelen voor zijn programma, moeten overwegen op Labour te stemmen als ze de Conservatieven weg willen. Groot-Brittanië is een van de veiligste en welvarendste landen ter wereld. Het kan ook een gelijker en democratischer land worden. Het beste middel om deze hoop te vervullen is dat op 7 mei Labour terugkeert in de regering.

Ed Miliband, de partijleider van Labour. Beeld getty
Ed Miliband, de partijleider van Labour.Beeld getty

Financial Times

Stemadvies: Cameron

Het gaat beter met het Verenigd Koninkrijk dan vijf jaar geleden. De groei is doorgezet. Het aantal mensen met een baan is nooit zo hoog geweest. Meer dan twee miljoen nieuwe banen zijn gecreëerd. Maar de overheidsfinanciën blijven kwetsbaar. Het tekort krimpt tot een verwachte 4 procent dit jaar. Dit is nog steeds te hoog, maar beter dan de bijna 12 procent toen de huidige regering het overnam.

Op dit moment zou het beste resultaat een voortzetting van de coalitie tussen de Conservatieven en Lib Dems zijn. Clegg's partij heeft bewezen een verantwoordelijke regeringspartner te zijn.

Uiteindelijk is er echter maar één leider en één partij die de overheid kan leiden. Er zijn risico's in de herverkiezing van Camerons partij, vooral als het om Europa gaat. Maar de risico's zijn groter als de Conservatieven niet winnen. Hun ideeën over de economie, het bedrijfsleven en de hervorming van de openbare diensten kloppen grotendeels.

Benieuwd naar de laatste peilingen? The Guardian houdt hier de laatste ontwikkelingen bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden