Britse marinemensen mogen verhaal aan media verkopen

De vijftien Britse mariniers en marinemensen die twee weken lang door Iran zijn vastgehouden omdat ze zich in Iraanse territoriale wateren zouden hebben begeven, mogen hun verhaal verkopen aan de media...

AP en ANP

Het is Britse militairen normaal gesproken niet toegestaan voor geld hun verhaal te doen, maar in dit geval kan een uitzondering worden gemaakt, aldus het ministerie. De belangrijkste speciale omstandigheid zou de enorme media-aandacht voor de zaak zijn.

De krant The Sunday Times meldde dat de enige vrouw in de groep, de 26-jarige Faye Turney, deals heeft gesloten met een tv-zender en een krant en daarvoor omgerekend tot 220.000 euro kan krijgen.

In de krant stond ook dat de zeven mariniers in de groep hebben afgesproken hun inkomsten uit het verhaal te zullen delen en 10 procent van de opbrengst willen doen toekomen aan een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor militair personeel.

Felle kritiek oppositie
De politieke oppositie in Groot-Brittannië heeft felle kritiek geuit op de toestemming die Defensie heeft gegeven. William Hague van de Conservatie Partij zei dat het de geloofwaardigheid van het departement aantast. Volgens hem zijn er elke dag ‘heldhaftige daden’ van Britten in Afghanistan en hij ziet dan ook geen reden waarom uitgerekend deze vijftien nu rijk mogen worden van hun verhaal.

De Liberaal-Democraten wezen erop dat een vorstelijke betaling van de militairen hard kan aankomen bij de nabestaanden van Brits militairen die in Afghanistan sneuvelden.

Een gepensioneerde marinecommandant verklaarde dat de Iraniërs waarschijnlijk blij zijn dat ze van de vijftien af zijn, omdat ze zien dat ‘wij volledig gek’ zijn geworden. En volgens een oud-commandant van de Britse strijdkrachten in ex-Joegoslavië zou de gevangenneming van de vijftien ‘nou ook niet echt tot de glorierijke verhalen van de Britse marine’ moeten behoren.

De vijftien Britten werden op 23 maart in omstreden wateren in het noorden van de Perzische Golf opgepakt. Vorige week werden ze plotseling vrijgelaten. De Britten zeggen onder zware psychologische druk te zijn gezet.

Iran betichtte Londen er deze week nog van de terugkeer van de Britten te hebben misbruikt voor een mediashow. De Britten hadden Iran eerder van precies hetzelfde beschuldigd nadat enkele gevangen Britten op de Iraanse televisie werden getoond met ‘bekentenissen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden