Britse magistratuur dreigt pruik te verliezen

Het zou een absolute ramp betekenen voor het eerbiedwaardige Ede & Ravencroft te Londen, bezitters van het monopolie op pruiken voor de juridische beroepen: de Britse Lord Chancellor, Lord Irvine of Lairg, wil aan een eeuwenoude traditie een einde maken....

Van onze correspondent

LONDEN

Dinsdag moest Lord Irvine, een voormalige advocaat wiens huidige functie zich laat vertalen als minister van Justitie, zich voor een speciale commissie van het Lagerhuis verantwoorden voor zijn revolutionaire plannen. 'Ik heb er nooit iets van gemerkt dat de kwaliteit van de rechtspraak of de effectiviteit van de advocatuur ook maar in het minst afhankelijk was van het kostuum of de pruik die werd gedragen', zei hij ter verdediging van zijn geplande aanslag op een van de iconen van Britishness.

De Lord Chancellor wil zelfs nog veel verder gaan. Hij wil, als hij als kabinetslid het Hogerhuis toespreekt, zelf ook geen pruik meer op. 'Soms moet ik hem dertien of veertien uur achter elkaar dragen. En die pruik weegt absoluut een ton. Hij is zeer, zeer oncomfortabel.' Lord Irvine zei eventueel wel genegen te zijn om, als hij gezeten op de Wolzak het Huis voorzit, de pruik op te zetten.

Maar dan niet meer met de driekantige steek erop, die hem volgens de Lord 'een tamelijk wild' uiterlijk geeft en 'herinneringen oproept aan een oude piraat'. En Irvine wil ook af van 'die belachelijke zijden kousen die ik geacht word te dragen', van de kniebroek en van de schoenen met gespen. De toga, de mantel en de plooikraag zijn tot daaraan toe, maar in volledige zeventiende-eeuwse dracht wil Irvine alleen nog bij ceremoniële gelegenheden worden gezien.

'De pruik is in de achttiende eeuw overal verdwenen', zei Irvine eerder, 'behalve uit de juridische beroepen. Ik vind dat ze de indruk wekken dat rechters en advocaten ouderwets en zelfvoldaan zijn en niet van deze wereld.'

De pruikenmode kwam in Engeland op onder koning Charles II, die aantrad in 1660. De grijze juridische pruik, nog altijd gemaakt van paardenhaar, raakte in zwang aan het einde van de zeventiende eeuw. In de eeuwen daarna werd regelmatig voorgesteld ze af te schaffen, maar steeds tevergeefs. Alleen in bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf, wil een rechter nog wel eens besluiten toestemming te geven voor het afzetten van de pruik.

De latere Amerikaanse president Thomas Jefferson had al in de gaten dat rechtszalen vol pruikendragers een merkwaardig gezicht vormden. Tijdens een bezoek aan Engeland zei hij dat die gewoonte in zijn eigen land geen navolging verdiende. 'Mannen die eruit zien als muizen die tussen uitgeplozen touw doorgluren, dat moeten wij niet hebben.'

Een juridische pruik van Ede & Ravencroft kost ongeveer dertienhonderd gulden. Ze zijn ook te huur, maar dan moet wel een borgsom van vijfhonderd gulden worden neergeteld, want in Britse gerechtsgebouwen barst het naar verluidt van de pruikendieven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden