Britse leger verdwijnt uit straten N-Ierland

Vanaf afgelopen nacht twaalf uur zijn alle Britse troepen uit de straten van Belfast verdwenen. Eerder deze week waren al vierhonderd Britse militairen vanuit Noord-Ierland teruggetrokken, hoewel ze in een kazerne in Yorkshire paraat blijven....

Van onze correspondent

Henk Strabbing

LONDEN

De Britse regering nam de beslissing in een poging de zoveelste rimpel in het Noordierse vredesproces glad te strijken. Sinn Fein en de Britten hebben nog geen gemeenschappelijke formule gevonden die kan leiden tot overleg op ministerieel niveau. Sinn Fein wil per se met op zijn minst een Britse staatssecretaris praten. Londen eist van Sinn Fein de verzekering dat de IRA bereid is op zijn minst een aantal wapens in te leveren.

De discussie gaat over het door Londen geïntroduceerde begrip 'decommissioneren van wapens'. Sinn Fein legt dat voorlopig uit met: alleen de paramilitaire organisaties moeten wapens inleveren, liefst aan de Britten zelf, terwijl het Britse leger gewoon aanwezig blijft in Noord-Ierland.

Sinn Fein heeft het daarom consequent over 'demilitariseren'. Alle wapens moeten weg uit Noord-Ierland, ook die van het Britse leger en die van de Royal Ulster Constabulary, de provinciale politie, zo bedoelt de republikeinse beweging.

Londen lijkt het een kwestie van buigen of barsten te gaan vinden. Het gaat absoluut niet aan, zo klinkt het, het overhandigen van illegale wapens en explosieven van terroristen gelijk te stellen aan het ontwapenen en ontbinden van wettige veiligheidsorganen.

De Britse regering lijkt geen concessies meer te willen doen. Sinn Fein heeft de laatste weken geen duimbreed hoeven toegeven, terwijl Londen van zijn eis dat de IRA 'permanent van geweld zou afzien' is opgeschoven naar de eis dat de IRA bereidheid toont te praten over 'decommissioneren'.

Op 22 maart leek de Britse regering zelfs die laatste eis te hebben laten vallen, toen staatssecretaris Ancram vertegenwoordigers van loyalistische paramilitairen ontving. Voor hen golden formeel dezelfde eisen als voor de IRA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.