Britse leger bezet groot deel Basra

Britse troepen zijn zondag van drie kanten de zuidelijke stad Basra binnengevallen. Aan het eind van de dag hadden ze volgens een Britse legerwoordvoerder het grootste deel van de stad in handen....

AFPAP en Reuters

'We hebben nog niet de hele stad in handen, maar wel het grootste deel', zei kolonel Chris Vernon. 'Bepaalde wijken hebben we nog niet, zoals de oude binnenstad. Het is nogal moeilijk om daar met tanks binnen te komen.'

Eerder op de dag had een Britse officier verteld dat een colonne van veertig tanks en pantserwagens 2,5 kilometer was opgerukt in Basra vanaf hun basis aan de zuidkant van de stad . Zijn troepen hadden plaatsen aangevallen waar de fedajien zich hadden verschanst, de milities van Saddam Hussein. 'We proberen hen te verdrijven met een minimum aan schade voor de burgers', zei de Britse officier. Hij voegde eraan toe dat 'een zeker aantal fedajien' was gedood.

De Britse troepen hadden Basra al twee weken belegerd zonder diep in de stad binnen te dringen. Een Britse legerwoordvoerder gaf te kennen dat er berichten waren opgevangen over plunderingen in de stad, een teken dat de greep van de Ba'ath-partij was verslapt.

Zaterdag hadden twee Amerikaanse vliegtuigen de villa van Saddam Husseins neef Ali Hassan al Majid in Basra gebombardeerd met laser-gestuurde bommen. Volgens een woordvoerder van Central Command is Majids lijfwacht dood in het gebombardeerde huis teruggevonden. 'We zoeken nog of Ali Chemicali daar ook ligt', aldus de Amerikaanse legerwoordvoerder.

Majid wordt wel Ali Chemicali genoemd omdat hij verantwoordelijk is geweest voor chemische aanvallen op de Koerden in Noord-Irak. Tegenwoordig is hij de bevelhebber van het zuidelijke front. In Bagdad wordt ontkend dat hij de dood heeft gevonden bij het bombardement. 'Gun ze hun illusies', zei minister van Informatie Said al-Sahaf.

In de omgeving van Basra hebben Britse soldaten zaterdag naar schatting tweehonderd stoffelijke overschotten aangetroffen in een verlaten pakhuis. Sommige lijken lagen in kale houten kisten, andere waren in plastic verpakt. Een Brits forensisch team kwam een onderzoek instellen.

Volgens Iran zijn ongeveer honderd van de tweehonderd stoffelijke overschotten die van Iraanse soldaten die zijn gedood in de Iraans-Iraakse oorlog van 1980-'88. 'Het zijn martelaren van de heilige verdediging, wier resten bij een recente zoekactie zijn teruggevonden in de districten Shalamshe, Zubayr en al-Faw', zei generaal Mir-Feisal Bagherzadeh voor de Iraanse radio.

Bagherzadeh staat aan het hoofd van het departement dat zoekt naar Iraanse soldaten die nog altijd worden vermist. Volgens hem hadden de Iraanse doden door Irak zullen worden terugbezorgd, maar is de Amerikaans-Britse invasie daar tussen gekomen. Iran en Irak wisselen nog af en toe krijgsgevangenen en oorlogsdoden uit. Overigens heeft het Iraakse bewind verklaard dat de gevonden doden Iraakse soldaten zijn die in de oorlog tegen Iran zijn gesneuveld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden