NieuwsBrexit

Britse Lagerhuis definitief akkoord met Brexit-wet

Het Britse Lagerhuis heeft donderdag definitief zijn goedkeuring gegeven aan de wetgeving die het mogelijk moet maken dat het Verenigd Koninkrijk eind deze maand uit de Europese Unie stapt.

Het Britse parlement hoort de uitslag van de stemming over de Brexit-wet aan. Beeld EPA
Het Britse parlement hoort de uitslag van de stemming over de Brexit-wet aan.Beeld EPA

De wet moet nog door het Hogerhuis, maar het staat wel vast dat ook de Lords ervoor zullen stemmen. Na drie jaar getouwtrek met Brussel en in het Britse parlement is de Brexit dan op 31 januari een feit.

De Brexit-wet werd met 330 tegen 231 stemmen aangenomen. Het was wel duidelijk dat de wet erdoor zou komen sinds de klinkende verkiezingszege die de Conservatieven onder leiding van premier Boris Johnson eind vorig jaar haalden. Voornaamste inzet van de verkiezingen was Johnsons belofte: Get Brexit Done.

‘Het is tijd om de Brexit voor elkaar te krijgen. Deze wet doet dat’, zei Brexit-minister Stephen Barclay vlak voor de stemming. Als ook het Hogerhuis akkoord gaat, krijgt Johnson het voor elkaar dat zijn land eind deze maand met een akkoord met Brussel uit de EU vertrekt. Zijn voorgangster Theresa May deed eerder drie vergeefse pogingen haar deal met Brussel door het parlement te krijgen.

Overgangsperiode

Het gevaar dat het op een wanordelijk vertrek uitloopt is nog niet helemaal geweken. De regering-Johnson heeft tot 31 december dit jaar de tijd om een vrijhandelsverdrag met de EU af te sluiten om te voorkomen dat er allerlei tarieven gaan gelden voor de onderlinge handel. Ook moet nog een reeks andere zaken worden geregeld. Johnson heeft in de wet laten opnemen dat het Verenigd Koninkrijk niet om verlenging van de overgangsperiode zal vragen, maar Brussel betwijfelt of elf maanden genoeg zijn om alles te regelen.

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen waarschuwde eerder deze week dat het vrijwel onmogelijk is om een compleet vrijhandelsakkoord voor die tijd af te ronden. Volgens haar moeten de twee partijen zich concentreren op de punten die het grootste gevaar inhouden voor de onderlinge handel. Von der Leyen waarschuwde ook dat de Britten niet moeten verwachten dat zij onbelemmerde toegang krijgen tot de EU-markt zonder de garantie dat het Verenigd Koninkrijk zich houdt aan de afgesproken regels voor de rechten van werknemers, milieubescherming en anti-dumpingregels.

Lees meer

Vooral voor Nederland is het vertrek van de Britten uit de EU een verlies
De Brusselse hoop dat Brexit niet zou doorgaan, bleek ijdel. Het vertrek is een waterscheiding voor de EU.

Hoe het vertrek van de Britten uit de Europese Unie terugvoert naar een sandwich met bacon
Het zijn vaak toevallige gebeurtenissen die de loop van de geschiedenis bepalen. Wat waren cruciale momenten in de jaren tien? In 2014 verslikte de Britse politicus Ed Miliband zich in een moeilijk broodje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden