Britse krantenlezers hongeren naar nieuws uit Frankrijk
Britse krantenlezers hongeren naar nieuws uit Frankrijk.
Je kunt geen mens ontmoeten, of het gesprek gaat over de toestand in Frankrijk. Lawrence uitgezonderd is iedereen het erover eens dat Schwarzenbergs proclamatie betekent dat de geallieerden geen vrede zullen sluiten met Bonaparte en dat het Franse volk een andere leider dient te kiezen.
Lawrence meent dat indien de Wetgevende Vergadering achter Bonaparte blijft staan, de geallieerden met hém moeten onderhandelen. Volgens Westall doen vele geruchten de ronde. Er zou een opstand zijn in Ierland, er zou opnieuw gevochten zijn in Frankrijk, Bonaparte is verslagen en gevangen genomen, etcetera etcetera.
8 april
Goede Vrijdag. Hoogst merkwaardig: toen de geallieerde legers op 30 maart voor de poorten van Parijs stonden, publiceerden de kranten de gebruikelijke aankondigingen van toneelvoorstellingen en modenieuwtjes, alsof alles rustig was in de stad.
9 april
Om kwart over zeven opgestaan. Van Westall hoorde ik dat Bonaparte afstand van de troon heeft gedaan en het voorstel van de geallieerden heeft geaccepteerd om zich terug te trekken op Elba.
10 april
Eerste Paasdag. Het publiek hongerde zo naar nieuws uit Frankrijk dat enkele redactielokalen werden bezet door lieden die om kranten riepen. Bonapartes abdicatie werd bekendgemaakt.
Joseph Farington (1747-1821), Engelse landschapschilder. Ingekort fragment uit The Farington Diary. Hutchinson & Co; 1922-1928.