Britse krantenlezers hongeren naar nieuws uit Frankrijk

Britse krantenlezers hongeren naar nieuws uit Frankrijk.

Napoleon Bonaparte op een schilderij uit het Museum van Versailles Beeld
Napoleon Bonaparte op een schilderij uit het Museum van VersaillesBeeld

Je kunt geen mens ontmoeten, of het gesprek gaat over de toestand in Frankrijk. Lawrence uitgezonderd is iedereen het erover eens dat Schwarzenbergs proclamatie betekent dat de geallieerden geen vrede zullen sluiten met Bonaparte en dat het Franse volk een andere leider dient te kiezen.

Lawrence meent dat indien de Wetgevende Vergadering achter Bonaparte blijft staan, de geallieerden met hém moeten onderhandelen. Volgens Westall doen vele geruchten de ronde. Er zou een opstand zijn in Ierland, er zou opnieuw gevochten zijn in Frankrijk, Bonaparte is verslagen en gevangen genomen, etcetera etcetera.

8 april

Goede Vrijdag. Hoogst merkwaardig: toen de geallieerde legers op 30 maart voor de poorten van Parijs stonden, publiceerden de kranten de gebruikelijke aankondigingen van toneelvoorstellingen en modenieuwtjes, alsof alles rustig was in de stad.

9 april

Om kwart over zeven opgestaan. Van Westall hoorde ik dat Bonaparte afstand van de troon heeft gedaan en het voorstel van de geallieerden heeft geaccepteerd om zich terug te trekken op Elba.

10 april

Eerste Paasdag. Het publiek hongerde zo naar nieuws uit Frankrijk dat enkele redactielokalen werden bezet door lieden die om kranten riepen. Bonapartes abdicatie werd bekendgemaakt.

Joseph Farington (1747-1821), Engelse landschapschilder. Ingekort fragment uit The Farington Diary. Hutchinson & Co; 1922-1928.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden