Britse kranten diep door het stof voor ouders Maddie

Een groot Brits krantenbedrijf heeft een schadevergoeding van ruim 700 duizend euro uitgekeerd aan de ouders van Madeleine McCann.

Het artsenduo Kate en Gerry McCann ondernam juridische stappen tegen Express Newspapers, nadat kranten van het concern stelselmatig hadden gesuggereerd dat het echtpaar zelf de hand zou hebben gehad in de verdwijning. In totaal betrof het ruim honderd krantenartikelen.

De uitgever van onder meer de Daily Star, Daily Express en Sunday Express liet woensdag een verontschuldigende verklaring voorlezen in het Londense High Court. De twee eerstgenoemde titels boden bovendien hun excuses aan op hun voorpagina’s.

Hierin stellen ze dat er ‘geen enkel bewijs’ is dat de genoemde theorie in de reeks artikelen ondersteunt. De McCanns zijn volgens de kranten ‘geheel onschuldig’. Volgens Britse mediakenners is het uniek dat meerdere kranten tegelijk zo diep door het stof gaan.

Het echtpaar McCann, dat tevens alle juridische kosten vergoed heeft gekregen, heeft intussen laten weten dat het smartegeld is gestort in het fonds dat is bestemd voor de opsporing van hun vermiste dochter.

Hype
Hoewel Madeleine McCann bijna een jaar geleden verdween, is de kwestie nog vrijwel dagelijks voer voor de Britse media, ondanks een aanhoudend gebrek aan nieuws over de zaak. De discussie over de berichtgeving over de vermissing is echter weer opgelaaid.

Vele honderden journalisten deden vorig jaar verslag van de verdwijning alsof het een oorlog betrof, en of er geen andere kinderen verdwijnen. De internationale media, inclusief de Nederlandse, gingen mee in de hype.

De aanleiding voor de recente zelfkritiek is de ontvoering van Shannon Matthews. Dit 9-jarige meisje verdween vorige maand in Engeland, en werd recent door de politie bevrijd na een tip.

Spandoeken
De Britse media besteedden aanvankelijk weinig aandacht aan haar verdwijning. Anders dan Madeleine McCann komt Shannon Matthews uit een weinig mediagenieke arbeidersfamilie. Haar gescheiden ouders beschikken over beperkte verbale vermogens.

De hoogopgeleide McCanns wisten zich na ruim een week al verzekerd van wereldwijde aandacht en 3,5 miljoen euro aan uitgeloofde beloningen van voetballers, zakenlieden en schrijvers zoals J.K. Rowling.

De familie Matthews daarentegen moest het vooral hebben van spandoeken in de buurt. Alleen het schandaalblad The Sun loofde een beloning van enkele tienduizenden euro’s uit.

(AFP) Beeld
(AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden