Britse krant: in 2050 is eenvijfde moslim

In 2050 is eenvijfde van de Europeanen moslim. In Nederland, Spanje en Groot-Brittannië wordt dit cijfer van 20 procent al eerder bereikt.

Volgens de Daily Telegraph was vorig jaar 5 procent van de bevolking in de 27 lidstaten van de EU moslim. Op basis van eigen onderzoek komt de krant tot de prognose dat dat percentage de komende veertig jaar oploopt tot 20, vanwege immigratie uit moslimlanden en het lage geboortecijfer onder de oorspronkelijke bevolking.

De krant haalt in twee artikelen een reeks bronnen en voorbeelden aan. Het aantal moslims in Europa is de afgelopen dertig jaar verdubbeld en zal tot 2015 weer verdubbelen. Zonder goede integratie zal grote sociale onrust ontstaan, menen zegslieden in het dagblad.

Wilders

In een van de artikelen wordt Geert Wilders genoemd als een politicus die in Nederland en daarbuiten het gegeven van de veranderende bevolkingssamenstelling ter discussie stelt, terwijl andere politici het onderwerp ongemakkelijk vinden. Wilders liet maandag weten dat hij van premier Balkenende en minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) wil horen of de Britse cijfers kloppen.

Volgens CBS-cijfers loopt het aantal niet-westerse allochtonen in Nederland richting twee miljoen, tegen ruim een miljoen in 1996. Van hen zijn de meesten moslim: het aandeel van 5 procent moslims waarover de Daily Telegraph schrijft, lag in Nederland in 2004 al hoger (op 5,8 procent).

Wilders’ fractiegenoot Fritsma vroeg vorige maand naar de kosten per departement van immigratie. Aanstaande vrijdag zal het kabinet naar verwachting beslissen op welke wijze de PVV antwoord krijgt. In de maandag ingediende vragen aan Balkenende en Van der Laan verlangt de PVV dat het kabinet de islamisering stopt en de immigratie beperkt.

Minaret en kruizen (AP)Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden