Nieuws Groot-Brittannië

Britse koppel volgens politie vergiftigd door zenuwgas novitsjok

De man en de vrouw die zaterdag bewusteloos zijn gevonden in het Britse Wiltshire zijn vergiftigd met novitsjok, een zenuwgas waarmee eerder dit jaar de overgelopen Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter werden besmet. Dat heeft de Britse politie woensdagavond bekendgemaakt. 

Een agent vlakbij de plek waar de twee bewusteloos op een bankje waren gevonden. Beeld AFP

Dawn en Charlie Rowley werden zaterdag in in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis van Salisbury. Daar werden ook de Skripals behandeld nadat zij buiten bewustzijn waren gevonden op een bankje in het centrum van het stadje. Zij vertoonden dezelfde symptomen als vader en dochter Skripal. De twee verkeren volgens de politie ‘in kritieke toestand’. Ook de Skripals waren er slecht aan toe, maar zij zijn inmiddels hersteld.

Sturgess en Rowley wonen in Amesbury, een plaats op zo’n 15 kilometer van het stadje waar de Skripals werden vergiftigd, maar een vriend van het paar vertelde dat ze de avond ervoor in Salisbury waren geweest. 

De Britse premier Theresa May liet via een woordvoerder weten dat de autoriteiten de zaak ‘zeer serieus’ nemen, ook al is het nog volstrekt onduidelijk of de twee zaken met elkaar verband houden. De politie dacht aanvankelijk dat de twee vervuilde heroïne of crack hadden gebruikt, maar na onderzoek in het ziekenhuis begonnen artsen te twijfelen. Om uit te vinden om welke stof het ging, stuurde het ziekenhuis bloedmonsters van de twee naar Porton Down, het belangrijkste Britse militaire laboratorium. 

Specialisten van Porton Down stelden destijds vast dat de Skripals met een variant van novitsjok waren vergiftigd. Volgens de Britse autoriteiten staat als een paal boven water dat Rusland achter die aanslag zat, maar Moskou ontkent dat.

Uitwijzing diplomaten

Bij wijze van sanctie wees een hele reeks westerse landen Russische diplomaten het land uit, waarna Rusland terugsloeg met het uitwijzen van zo’n 150 westerse diplomaten.

Aangezien het nu om twee Britten gaat, lijkt het heel onwaarschijnlijk dat het een aanslag betreft, zoals bij de Skripals. Vermoedelijk gaat het om restjes van het uiterst gevaarlijke zenuwgas die zijn achtergebleven. Na de aanslag op de Skripals zijn de autoriteiten maanden bezig geweest met een grootscheepse schoonmaak om sporen van de stof te verwijderen.

Tal van plaatsen waar de Skripals waren geweest vlak voordat ze ziek werden, bleken te zijn besmet met sporen van het doorgaans dodelijke gif. Dat was door middel van een gel op de deurknop van Skripals aangebracht.

Probeerden de Russen dubbelspion Sergej Skripal om te brengen?

De Britse regering zegt dat Rusland achter de poging zit om dubbelspion Sergej Skripal met een zenuwgas om te brengen. Klopt dat, of worden we om de tuin geleid, net als bij de ‘massavernietigingswapens’ in Irak? Zeven vragen over de zaak-Skripal.

‘Dit is een mislukte moordaanslag’

In maart werden ze half bewusteloos op een bankje in een park werd aangetroffen, inmiddels zijn Sergej Skripal en zijn dochter uit het ziekenhuis. Het herstel van de voormalige Russische dubbelspion is ‘een wonder’.

Britten leverden bewijs voor Russische betrokkenheid

De Russische geheime dienst heeft getest of deurknoppen kunnen worden gebruikt om mensen te vergiftigen met zenuwgas. Tevens hebben de Russen de Skripals al zeker vijf jaar bespioneerd, onder meer via Yulia Skripals e-mails. Lees er meer over in dit artikel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden