Britse koningin is gsm's zat

Zet de tafelbediende het staatshoofd net de lamszadel met morieljes en Yorkshire-pudding voor en dan klinkt uit zijn borstzak Nokia's versie van Chopins Grande Valse of Beethovens Für Elise....

Peter de Waard

Misschien krijgt de bediende een rood hoofd. Maar het zou ook kunnen dat hij tijdens het serveren gewoon opneemt: zijn schoonmoeder aan de lijn die vraagt of hij de restjes van het staatsbanket mee naar huis wil nemen. De Britse koningin Elizabeth heeft de buik vol van alle melodie tjes en toontjes die opklinken als er bij een van de hofmeesters, lakeien en pages weer een mobi overgaat. Na enkele hoogstvervelende verstoringen van vorstelijke diners heeft ze in een officieel memo aan vice-admiraal Tom Blackburn - The Master of Queen's Household - bevolen dat de bedienden tijdens het werk hun mobi's uitzetten. Ze zullen in het vervolg alleen tijdens de pauze de familieleden kunnen melden of er nog iets over is.

De koningin heeft het verbod op het gebruik van mobiele telefoons onder werktijd meteen radicaal doorgevoerd. Niet alleen tijdens de galadiners en staatsbanketten moeten de gsm's worden uitgezet, maar ook in de keukens, paardenstallen en koninklijke tuinen mogen ze niet langer worden gebruikt. Er is alleen een uitzondering gemaakt voor personeelsleden met een bureaufunctie die de mobiele telefoon voor hun werk nodig kunnen hebben. Zij mogen die op kantoor aan laten staan.

Buckingham Palace vindt het wel vervelend dat deze radicale maatregel moet worden genomen. Volgens een woordvoerder van het paleis zou 'goed fatsoen en gezond verstand' personeelsleden er eigenlijk al toe hebben moeten aanzetten de mobiele telefoon tijdens een officiële gelegenheid uit te schakelen.

Het telefoonverbod geldt voor de hofhouding in Buckingham Palace, Windsor Castle, Sandringham in het oosten van Groot-Brittannië, Hollyroodhouse in Edinburgh en Balmoral op de Schotse Hooglanden.

Een groot aantal personeelsleden zal worden getroffen door het koninklijke verbod. Alleen al op Buckingham Palace heeft de Britse koningin driehonderd mensen werken. Meer dan de helft daarvan bezit een mobiele telefoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden