Britse koningin Elizabeth dringend op zoek naar lucratieve inkomsten

De Britse koningin moet haar financiële adviseurs eens dringend naar de Tower of London sturen. Niet zozeer om ze te laten onthoofden, als wel om te zien hoe het koninklijke erfgoed een lucratieve inkomstenbron kan zijn. Dit hebben Britse Kamerleden voorgesteld, nu Elizabeth relatief krap bij kas komt te zitten. Hare Majesteit is aan haar laatste miljoen toe.

De Tower of LondonBeeld getty

The Tower trekt jaarlijks twee miljoen bezoekers, Buckingham Palace moet het stellen met een kwart hiervan. Volgens politici is het daarom een zinvol idee om het werkpaleis vaker open te stellen en er een volwaardige toeristische attractie van maken. Nu is Buckingham Palace, met zijn fameuze schilderijencollectie, 78 dagen per jaar open. Deze openstelling stamt uit 1993 en was bedoeld om de schade te betalen van de brand die een jaar eerder op Windsor Castle had gewoed.

Kasreserves
De inkomsten zijn hard nodig omdat het koningshuis jaarlijks verlies maakt. Zo werd er vorig jaar 40,4 miljoen euro uitgegeven, terwijl er maar 37,6 miljoen euro binnen kwam. De hofhouding heeft in de afgelopen jaar slechts 5 procent weten te bezuinigen. Er is blijkbaar voor gekozen om te teren op de kasreserves. Die zijn, zo openbaarde de Kamercommissie voor openbare financiën, sinds 2001 gedaald van 42,5- naar één miljoen, een historisch dieptepunt.

Queen ElizabethBeeld getty

Een probleem is de verouderde staat van de kroondomeinen, met name Windsor Castle, de burcht waarin de koningin woont. De boiler aldaar dateert bijvoorbeeld uit 1953, wat bijdraagt aan de astronomische energierekeningen. In de ontvangstkamer van Balmoral houdt de vorstin zich warm met een straalkachel van 30 euro. Ondertussen kende een van haar adviseurs zichzelf onlangs een salarisverhoging van 9 duizend euro toe, uitkomend op een jaarinkomen van 159 duizend euro.

De Windsors leven op minder grote voet dan voorheen, al heeft prins Charles nog wel twee mensen nodig om zich 's ochtends aan te kleden.
Onder New Labour is het koninklijke jacht Britannia uit de vaart genomen (tot woede van prins Philip) en nu gaan er geluiden op om de Royal Train naar een spoorwegmuseum te sturen. Anticiperend op dit naderende onheil nemen de koningin en haar man nu al jaarlijks de gewone trein van King's Cross naar hun buitenhuis Sandringham.

Windsor CastleBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden