Britse koeien, Brits vlees en Britse lafheid

Pasen in Amerika: zowel Time als Newsweek ruimt het omslag in voor de opgestane Heer. 'Een nieuw debat over de opstanding van Christus', kondigt Newsweek aan, maar binnenin geeft het blad, net als Time, ruiterlijk toe dat de discussie over de historiciteit van Gods Zoon al zeker anderhalve eeuw wordt...

HANNEKE DE KLERCK

De Europese bladen kiezen voor koeien als belangrijkste nieuwsonderwerp - net als vorige week. Uit alle uitleg wordt vooral duidelijk dat het onduidelijk is hoe de ziekte van Creutzfeld-Jakob nu precies ontstaat en wat de rol van de gekke-koeienziekte (BSE) daarin is. EU-commissaris Fischler formuleerde het zo: 'Er is geen bewijs dat er verband bestaat tussen BSE en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Er is ook geen bewijs dat een dergelijk verband niet bestaat.'

Der Spiegel verwijt de Britse regering dat ze bewust de ernst van de zaak versluierd heeft. Een lang verhaal met veel aandacht voor de geschiedenis van de Engelsen als runderliefhebbers suggereert dat het haast niet anders kon in het land van de roastbeef. 'Rundvlees, zo gelooft het eilandvolk, heeft Engeland en de Engelsen sterk gemaakt', aldus Der Spiegel.

Overal lijdt de verkoop van rundvlees onder de angst voor gekke koeien. Der Spiegel komt met berichten van de Duitse markt ('een ramp', meldt de eigenaar van een Noordduitse slachterij-keten), L'Express constateert een daling van 40 procent van de verkoop in de veilinghallen van Rungis.

Newsweek verbaast zich erover dat Europa, ondanks de bekendheid met de BSE-epidemie toch is doorgegaan met de import van Brits vlees, zelfs in de wetenschap dat Groot-Brittannië laks was met maatregelen. Elders wordt een hele veestapel afgemaakt wegens één zieke koe, in Groot-Brittannië was daarvan geen sprake. De VS hebben al in 1989 een importverbod voor Britse runderen afgekondigd - vanwege de BSE-epidemie, niet eens vanwege de kans op besmetting van mensen.

Te midden van alle kritiek op Londen - Britse koeien, Brits vlees en Britse laksheid worden immers algemeen aangewezen als de voornaamste, zo niet exclusieve oorzaak van de problemen - valt de aanval van L'Express op het Franse ministerie van Volksgezondheid op. Dat laat niets van zich horen, terwijl er toch reden is tot zorg. Want in Frankrijk zijn wel ontzettend weinig zieke koeien, maar hun aantal groeit. De eerste maand van dit jaar werden in Bretagne drie gevallen geconstateerd, even veel als in heel 1995. En al in 1883 beschreef een dierenarts zeer nauwgezet alle verschijnselen van BSE bij een Franser-dan-Franse koe, wat erop kan wijzen dat de ziekte inheems is.

Met de Franse volksgezondheid is wel meer mis. L'Express bespreekt een onderzoek naar de enorme hoeveelheden medicijnen die de Fransen consumeren - een vorm van gelegaliseerd drugsgebruik. Fransen slikken drie tot vier maal zo veel psychofarmaca als de gemiddelde Europeaan. Dat zou liggen aan een combinatie van een sterke lobby van de farmaceutische industrie en de geringe psychiatrische kennis van huisarten, die nauwelijks worden opgeleid in het behandelen van psychische problemen.

De socioloog Alain Ehrenberg, door L'Express ondervraagd, heeft het over een politiek probleem, niet een cultureel; de Fransen zijn heus niet inherent ongelukkiger dan hun mede-Europeanen. Hij ziet de grens tussen drugs en medicijnen steeds vager worden: 'Welk verschil is er eigenlijk tussen de ontremmende werking van hasj en die van een anti-depressivum? Ze leiden er allebei toe dat de gebruiker meer openstaat voor anderen en meer zelfvertrouwen krijgt', merkt Ehrenberg op.

Hanneke de Klerck

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden