Britse kiezer heeft (niet) gesproken

Wie gaat volgende week de Britse verkiezingen winnen?..

Merkwaardige vraag. De Britse verkiezingen hebben afgelopen woensdag al plaatsgevonden. Gordon Brown beging toen de flater van zijn leven door, terwijl hij nog een microfoontje van Sky News aan zijn revers had hangen, een 65-jarige kiezer met wie hij een praatje had gemaakt een ‘bigoted women’ te noemen, een bekrompen vrouw. Daarmee was zijn lot bezegeld. Labour heeft de verkiezingen verloren. Grote winnaar zijn de Liberaal-Democraten, die met de Conservatieven een coalitie zullen sluiten. Voor de vorm kunnen de kiezers zaterdag nog even naar de stembus, om deze uitslag formeel te bekrachtigen, maar welbeschouwd is dat niet eens meer nodig.

Waarom niet?

Omdat de Britse media al hebben gekozen. Zelfs de serieuze pers, voor zover die in Groot-Brittannië überhaupt nog bestaat, pakte over bigotgate uit alsof er een nieuwsgebeurtenis had plaatsgevonden van het kaliber ‘Al Qaida treft vulkaan op IJsland met Noord-Koreaanse kernbom: tsunami spoelt halve eurozone weg’. Nieuws, analyse, commentaar, reportage, achtergrond, quotes, een profiel van de vrouw, Gillian Duffy. The Guardian had over twee pagina’s een tijdbalk waarop van minuut tot minuut stond aangegeven hoe het drama zich had ontvouwd.

Waarom was het zo dom wat Gordon Brown zei?

Het was helemaal niet dom. Die Gillian Duffy is inderdaad een vervelende, bekrompen teutebel. Elke politicus zou over haar iets dergelijks hebben gezegd. Sterker: alle politici maken voortdurend zulke opmerkingen. Het domme van Gordon Brown was dat hij het zei in een openstaande microfoon. Dezelfde Britse kranten drukten lijstjes af van onhandige opmerkingen die andere politici in het verleden hebben gemaakt in openstaande microfoons. Ook in Nederland kennen we er een paar. Wat al die mensen gemeen hebben, is dat ze eerlijk waren toen ze zeiden wat ze zeiden. Dat is een van de twee lessen die hieruit getrokken kunnen worden: je kunt van alles zijn in de politiek, maar niet eerlijk. Eerlijkheid wordt door de media en de kiezer genadeloos afgestraft.

En les twee?

Moslims zijn uit, Oost-Europeanen zijn in. Gillian Duffy beklaagde zich tegenover Brown over de toestroom van buitenlanders, van ‘al die Oost-Europeanen’. Dat is de stem van het volk. Geert Wilders kan het op 9 juni wel schudden, met zijn skimmende echtgenote. Om met Rob Oudkerk te spreken: kut-Hongaren!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden