Britse katholieken verloren 2000 priesters aan de liefde

De (voormalige) Schotse bisschop van Argyll en de Eilanden, Roderick Wright, zwengelde deze week in de Britse rooms-katholieke kerk de discussie over het celibaat weer eens aan, al was dat niet direct zijn bedoeling....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Hij zit nog steeds ondergedoken, vermoedelijk met de gescheiden Kathleen Macphee (42), zijn geliefde. Donderdag werd bekend dat Wright daarnaast de vader is van een 15-jarige zoon, geboren uit een relatie met een andere vrouw.

Voor de leider van de katholieken in Engeland en Wales, de aartsbisschop van Westminster Basil Hume, waren de lotgevallen van de bisschop deze week aanleiding zijn licht over het celibaat te laten schijnen. De liefde heeft de Britse katholieken sinds 1966 al ongeveer tweeduizend priesters gekost - en nu dus ook nog een bisschop.

'Het celibaat is geen onderdeel van de Goddelijke wetgeving', zei Hume voor de BBC-radio. 'Het is een kerkelijke wet, en die kan dus door de paus in dertig seconden worden veranderd.' En: 'We verliezen excellente mensen, omdat ze getrouwde priesters willen zijn.'

Hume's woorden werden in en buiten de kerk opgevat als een sensationeel voorstel van de hoogste Engelse kerkelijke gezagsdrager aan de baas in Rome om het celibaat maar af te schaffen. De in katholieke zaken weinig onderlegde The Guardian opende woensdag zelfs met de kop: Hume zegt dat het celibaat zou kunnen verdwijnen'.

Zo had Hume het echter niet bedoeld, zei hij gisteren. De bisschop is nog steeds een groot voorstander van handhaving van het celibaat. Daarin, zei Hume, volgt de priester immers Jezus na. 'Ik heb mijn hele leven geprobeerd in het gebed te onderzoeken wat dat betekent. Onze samenleving is geobsedeerd door sex. Het is niet slecht om mensen te hebben die getuigen van liefde zonder sex.'

Daarnaast zag hij nog een praktisch argument. 'Velen van ons zouden het moeilijk vinden om al onze energie en tijd aan onze roeping te geven en daarnaast ook nog aan ons gezin te moeten denken.' Bovendien, het moge dan zo zijn dat het celibaat 'dagelijks voor pijn zorgt', het valt ook niet mee om getrouwd te zijn. 'Veertig procent van de huwelijken strandt. Dat is een heel wat hoger percentage dan het percentage priesters dat faalt in de celibataire levenswijze.'

De reden dat Hume zich zo liberaal over het celibaat had uitgelaten, had volgens kerkelijke ingewijden te maken met het feit dat in de Britse katholieke kerk momenteel veel voormalige Anglicaanse - en getrouwde - geestelijken tot priester worden gewijd. De Church of England zag veel van haar dienaren overstappen naar de rooms-katholieke kerk, nadat ze besloot dat voortaan ook vrouwen gewijd mochten worden.

De Anglicaanse kerk kent geen celibaat. Dat werd in 1549 afgeschaft om het huwelijk van de aartsbisschop van Canterbury, Thomas Cranmer, alsnog te kunnen legitimeren. Hume heeft van de paus dispensatie gekregen om de overgekomen Anglicaanse geestelijken toch tot priester te mogen wijden.

Maar toch bleef bij een organisatie als Advent, waarin getrouwde en uitgetreden priesters zich hebben verenigd, de hoop bestaan dat Hume een verhuld en heel voorzichtig pleidooi had gehouden om ten minste over het celibaat na te denken. 'Lezend tussen de regels zeg ik toch dat hij zich voorbereidt op verandering', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden