NieuwsRussische inmenging

Britse Kamercommissie: Russische inmenging bij referendum over Brexit nooit goed onderzocht

De Britse regering heeft geen behoefte aan een onderzoek naar mogelijk inmenging van het Kremlin op het Brexit-referendum. Hiermee negeert het een oproep die de Lagerhuiscommissie Nationale Veiligheid dinsdag had gedaan bij de presentatie van een rapport over Russische invloed in de Britse politiek.

Een tv-debat tussen Johnson en Corbyn voor de parlementsverkiezingen afgelopen december. Ook deze verkiezingen zouden Russen hebben gepoogd te beïnvloeden. Beeld EPA
Een tv-debat tussen Johnson en Corbyn voor de parlementsverkiezingen afgelopen december. Ook deze verkiezingen zouden Russen hebben gepoogd te beïnvloeden.Beeld EPA

Uit het rapport bleek dat de regering en veiligheidsdiensten de Russische dreiging niet serieus nemen, ook al is het Verenigd Koninkrijk een voornaam doelwit van sabotage vanuit Moskou. Wat niet weet, wat niet deert, lijkt het motto van Londen te zijn.

In het langverwachte rapport staat dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat Rusland zich heeft bemoeid met het Schotse onafhankelijkheidsreferendum van 2014. Het doel was de separatisten aan een zege te helpen, maar zover zou het niet komen. Enkele jaren na het referendum ging de gewezen leider van de Schotse overwinning, Alex Salmond, voor Russia Today werken, een Russische staatszender. Voor de huidige leider van de Scottish National Party Nicola Sturgeon is het een gênante gang van zaken.

Verdeel en heers zou ook ten grondslag hebben gelegen aan Russische bemoeienis met het Brexit-referendum, twee jaar later. Al jaren gaan er geruchten over de rol van Moskou bij het uit de EU lokken van de Britten, maar er zijn geen concrete bewijzen gevonden zoals dat wel het geval was bij de Amerikaanse verkiezingen die Donald Trump aan de macht brachten. Volgens de commissie is het probleem dat er geen enkel onderzoek is verricht door de inlichtingendiensten, terwijl Downing Street, druk met Brexit, nooit interesse heeft getoond.

De afwijzende reactie van de regering-Johnson op het rapport, dat negen maanden geleden reeds afgerond was, komt niet als een verrassing. Het heeft er van alles gedaan om publicatie tegen te houden. Vorige week probeerde de regering de kneedbare oud-minister Chris Grayling benoemen tot commissievoorzitter, maar het Conservatieve commissielid Julian Lewis stelde zich ongevraagd kandidaat en werd door zijn collega's gekozen. Hierop zette Johnson deze ‘dwarsligger’ uit de Kamerfractie.

Eenmaal geïnstalleerd besloot Lewis het rapport meteen te publiceren. Het is ongemakkelijk leesvoer. Er staat in beschreven hoe oligarchen en vrienden van Vladimir Poetin hun vermogen veilig in Londen parkeren. De metropool is al eens Londongrad genoemd en nu is er een benaming bijgekomen: the London laundromat, een verwijzing naar witwaspraktijken. ‘Achtereenvolgende regeringen hebben de oligarchen en hun geld met open armen ontvangen’, aldus commissielid Kevan Jones.

Het geld sijpelde ook naar Westminster. Talrijk zijn de contacten tussen rijke Russen en Britse politici. Voordat hij premier werd, heeft Boris Johnson een paar ton voor zijn partij opgehaald door twee potjes tennis te spelen met Lubov Chernoekin, wiens echtgenoot staatssecretaris was onder Vladimir Poetin. De inmiddels opgeheven groepering Conservative Friends of Russia organiseerde recepties waar Russen, van oligarchen tot spionnen, in contact kwamen met partijleden. Op een foto uit 2012 van zo’n bijeenkomst schitterde ook Johnsons huidige vriendin.

De commissie maakte zich ook zorgen over zakelijke contacten van Hogerhuisleden, onder wie New Labour-architect Peter Mandelson, met Russische bedrijven die hechte banden met het Kremlin hebben. Hier blijft het niet bij. Na het afronding van het rapport werd bekend dat de Russische staat informatie over Brits-Amerikaanse handelsbesprekingen eind vorig jaar naar Labour had doorgespeeld, informatie die door Jeremy Corbyn zou worden gebruikt in de verkiezingscampagne. Maar wederom verloor de partij wier zijde het Kremlin had gekozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden