NIEUWSISLAMITISCHE STAAT

Britse IS-bruid mag van de rechter toch terug naar huis

Een Britse rechter heeft de weg vrijgemaakt voor de terugkeer van zo’n 150 jihadbruiden naar het Verenigd Koninkrijk. Tot ‘grote teleurstelling’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken oordeelde Lord Justice Julian Flaux dat Shamima Begum naar haar vaderland mag terugkeren om daar haar proces tegen het intrekken van haar Britse nationaliteit te kunnen voeren. 

Shamima Begum in 2015.Beeld AFP

De kans dat ze daarna alsnog het land worden uitgezet is te verwaarlozen. Het ministerie vreest dat een precedent is geschapen en heeft beroep aangetekend bij het Supreme Court. 

Op 15-jarige leeftijd had Begum, een Britse van Bengaalse komaf, zes jaar geleden het ouderlijk huis in Oost-Londen verlaten om zich met twee vriendinnen aan te sluiten bij de Islamitische Staat. Kort na aankomst in Raqqa trouwde ze met Riedijk. Binnen het schrikbewind dat IS uitoefende zou Begum deel hebben uitgemaakt van de ‘moraliteitspolitie’. Een voormalige IS-strijder verklaarde tegenover de Britse krant The Independent dat de jonge Londense ook hielp bij het produceren van bomgordels. Ze beviel van drie baby’s die allemaal zijn overleden.

Begin 2019 dook ze op in het Al Hol-vluchtelingenkamp waar ze weinig berouw toonde over haar deelname aan de oorlog en waar ze de mishandeling van vrouwelijke Yezidi’s goedpraatte. Begum uitte haar wens om terug te keren naar haar familie in Londen. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid besloot haar Britse nationaliteit in te trekken. Dat was niet in strijd met het internationale recht omdat ze ook nog de Bengaalse nationaliteit heeft, maar met dat land waar haar vader woont, heeft de geboren Londense geen echte band.

Volgens rechter Flaux en zijn twee collega’s weegt het belang van de nu 20 jaar oude Begum van het goed kunnen voeren van haar beroep tegen de Britse staat zwaarder dan de nationale veiligheid. Oud-minister Javid sprak zijn zorgen uit over het vonnis, erop wijzend dat de veiligheid van de Britse burgers voorop dient te staan. ‘Ik zie niet in waarom ze het beroep niet met moderne technologie kan voeren’, liet hij in een verklaring weten. Uit peilingen bleek dat meer dan  driekwart van de Britten achter het besluit stond om Begums Britse paspoort in te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden