Britse hotelconcern Forte middelpunt van hevige overnameslag Granada verhoogt bod met 15 procent

De bikkelharde overnamestrijd om het Britse hotelconcern Forte is dinsdag een nieuwe ronde ingegaan. De Britse onderneming Granada (media en amusement) heeft het vijandige bod op Forte, onder meer eigenaar van de Meridien-hotelketen, met 15 procent verhoogd van 3,3 tot 3,8 miljard pond (9,5 miljard gulden)....

REUTER

Reuter

LONDEN

Een verdere verhoging is alleen mogelijk als er een ander bod komt, zo liet Granada weten. De directie van Forte, onder leiding van Sir Rocco Forte, wees kort daarop ook het nieuwe bod van de hand omdat het te laag zou zijn.

Granada bracht zijn eerste bod uit op 22 november en beloofde de aandeelhouders van Forte toen meer waar voor hun geld te geven dan zij de afgelopen jaren hadden gekregen. Forte nam sindsdien een reeks maatregelen om de aandeelhouders te paaien. Zo verhoogde het concern het dividend en kondigde het aan een reeks belangen af te stoten om met de opbrengst eigen aandelen op te kopen.

Granada moest dinsdag beslissen of het de jacht op Forte zou voortzetten. Het concern had de keus tussen intrekking of verhoging van zijn bod omdat de beurskoers van Forte de laatste tijd behoorlijk is gestegen. Na het nieuwe bod sprong de koers van de aandelen Forte op de beurs in Londen met 16 pence omhoog tot 360 pence. Daarna zakte de koers weer iets.

Als het bod slaagt, wil Granada Forte's hotelketens Meridien en Exclusive verkopen. Er zou al belangstelling zijn getoond. Meridien maakt pas een jaar deel uit van Forte, dat de hotelketen voor de zakenreiziger overnam van Air France.

Forte, nu nog geleid door de oorspronkelijk Italiaanse oprichtersfamilie Forte, bezit verder onder meer de minder exclusieve hotelketens PostHouse en TraveLodge, een meerderheidsbelang in de Londense hotelgroep Savoy, de restaurantketens Little Chef en Happy Eater, en de prestigiueze sportwinkelketen Lillywhites.

Het nieuwe bod van Granada bestaat uit vier aandelen Granada plus 23,25 pond voor 15 aandelen Forte. Aandeelhouders van de belaagde hotelketen kunnen ook kiezen voor een contant bedrag van 362 pence per aandeel. Belager Granada biedt de aandeelhouders Forte onder meer een speciaal belastingvrij dividend van 47 pence per aandeel. Volgens Granada waardeert het bod de waarde van de aandelen Forte op 373,3 pence.

Volgens topman Gerry Robinson van Granada is de overnamestrijd met het verhoogde bod in zijn voordeel beslist. 'Wij beschouwen dit als de doodklap. De aandeelhouders van Forte staan nu voor de eenvoudige keus tussen het management van Granada met zijn goede staat van dienst en een onderneming met een armzalige staat van dienst.' Rocco Forte had slechts schampere opmerkingen over voor de nieuwe zet van zijn belager. 'Nu zien we pas wat dit bod echt inhoudt - een opzetje in de stijl van de jaren tachtig, dat niets van doen heeft met management-capaciteiten.'

Forte heeft zich vanaf het begin met man en macht verzet tegen de overnamepoging van Granada. Als het bod mislukt, wil Forte de restaurants en Travelodge, de keten van goedkope hotels, verkopen aan bierbrouwer Whitbread voor 1,05 miljard pond (rond 2,6 miljard gulden). Forte zal daarna voortgaan als een puur hotelconcern en de opbrengst van de verkopen doorsluizen naar de aandeelhouders dor inkoop van eigen aandelen.

De verdediging van Forte ontlokte Granada-topman Robinson de opmerking dat Forte 'in de laatste vijf weken meer heeft laten zien dan in de tien jaar daarvoor'. Granada heeft gezegd dat het bedrijfsresultaat van Forte - zonder Exclusive en Meridien - met 100 miljoen pond verbeterd kan worden in het eerste jaar na de overname. 'En voor ons is die 100 miljoen pas het begin, maar voor Forte is het een wonder', voegde Robinson daaraan toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden