Britse homo-priester mag bisschop worden, als hij maar geen seks heeft

LONDEN - De Church of England zal het homoseksuele priesters toestaan bisschop te worden. Er is één 'maar': ze mogen de herenliefde niet consumeren. Met dit praktische compromis hoopt de geplaagde staatskerk een oplossing te hebben gevonden.


Engeland had al eens een homoseksuele bisschop in de persoon van Jeffrey John. Hij verloor deze functie tien jaar geleden na protesten vanuit de evangelische vleugel. Nadat de regering het homoseksuelen een jaar later had toegestaan een geregistreerd partnerschap aan te gaan, bepaalde de Church of England dat homo's geen bisschop mochten worden.


De kerk heeft nu gesteld dat homoseksuele priesters bisschop kunnen worden en ook mogen samenwonen, als ze maar leven volgens de christelijke visie op menselijke voortplanting. In de praktijk betekent dit dat ze geen seks mogen hebben.


Vanuit evangelische hoek is afkeurend gereageerd, temeer omdat de meeste mensen ervan uitgaan dat seks een inherent onderdeel is van een vaste verhouding. Homobeweging Stonewall is blij met deze stap voorwaarts, al vraagt zij zich af hoe de kerkleiding het celibaat gaat handhaven.


Tegenover het dagblad The Times verklaarde Stonewall-woordvoerster Ruth Hunt het wel jammer te vinden dat lesbiennes nog geen bisschop kunnen worden. Om dat laatste te bereiken, moet de kerk het eerst eens worden over de toelating tot het ambt van bisschop van vrouwen in het algemeen.


Eind vorig jaar bepaalde de synode dat daar vooralsnog geen sprake van kan zijn. Opvallend genoeg bleken niet zozeer de bisschoppen alswel de leken in de kerkelijke vergadering bedenkingen te koesteren.


Hoe onrustig het in de Anglicaanse kerk is, is onlangs weer gebleken in het graafschap Oxford-shire waar twaalf muitende kloosterzusters zich hebben aangesloten bij de rooms-katholieke kerk. Het is de grootste vertrek van anglicaanse nonnen of monniken sinds 1994, toen er voor het eerst een vrouw het priesterambt mocht bekleden.


Het rebelse twaalftal, dat naarstig op zoek is naar nieuwe huisvesting, gaat nu verder als de congregatie 'Zusters van de Gezegende Maagd Maria'. Ze maken deel uit van het ordinariaat voor anglicanen die zijn overgestapt naar de kerk van Rome. Deze vluchtroute voor ontevreden anglicanen is drie jaar geleden door Paus Benedictus gecreëerd.


De afvalligen hebben sinds kort een eigen kerk, in het hartje van de Londense uitgaanswijk Soho. Hier werden tot voor kort 'homovriendelijke kerkdiensten' gehouden. Deze vinden voortaan plaats in een jezuïtische kerk, iets verderop.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden