Britse ex-vicepremier: oorlog in Irak was 'illegaal'

'De beslissing om een oorlog te starten, en de catastrofale gevolgen van die beslissing zullen mij de rest van mijn dagen achtervolgen', schrijft John Prescott, die in 2003 vicepremier was in de Britse regering van Tony Blair, in een bijdrage in Sunday Mirror. Hij noemt de Brits-Amerikaanse inval in Irak in 2003 het begin van een 'illegale oorlog'.

John Prescott.Beeld reuters

Het artikel wordt vier dagen na de presentatie van het Chilcot-rapport gepubliceerd. Uit dat rapport bleek onder andere dat er in 2003 geen directe bedreiging was van de toenmalige Iraakse leider Saddam Hoessein en dat de wettelijke basis voor de oorlog niet sterk genoeg was. Het rapport van de voormalige hoge ambtenaar Sir John Chilcot werd woensdag gepresenteerd, zeven jaar nadat het onderzoek begon. Chilcot hoorde voor het onderzoek tussen 2009 en 2011 zo'n 150 politici, militairen en andere betrokkenen.

De toenmalige Britse premier Tony Blair verklaarde na het verschijnen van het rapport dat hij achter zijn beslissing blijft staan om Irak destijds binnen te vallen aan de zijde van de Amerikanen. Volgens Blair had hij altijd 'het belang van het land' voor ogen.

John Prescott, die tegenwoordig lid is van de House of Lords, is dat niet met Blair eens. 'In 2004 heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan gezegd dat het voornaamste doel van de oorlog de verandering van het regime was, en dat ze illegaal was', schrijft hij. 'Ik denk nu dat hij gelijk had.'

Verontschuldigingen
Prescott biedt zijn 'diepe verontschuldigingen aan, in het bijzonder aan de families van de 179 mannen die hun leven hebben gelaten in de oorlog in Irak', aldus Prescott.

Volgens hem had de regering niet voldoende informatie ontvangen om gegronde beslissingen te nemen. 'Eigenlijk leidde Tony zijn kabinet als een schaduwkabinet, dat zo weinig mogelijk informatie beschikbaar maakte om mogelijke lekken te voorkomen', schrijft Prescott. 'We leren nu uit het Chilcot-rapport dat zelfs de inlichtingendiensten waarschuwden voor de tekortkomingen of betrouwbaarheid van bepaalde bronnen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden