Britse ex-minister 'bedreigd' door kabinetssecretaris

Tony Blairs voormalige minister Clare Short zegt een 'dreigbrief' te hebben gehad van kabinetssecretaris Sir Andrew Turnbull. Hij dreigt met strafvervolging....

Van onze correspondent Peter de Waard

In de brief zegt de hoogste Britse ambtenaar 'in extreme mate teleurgesteld' te zijn over haar beweringen dat de Britten secretaris-generaal Kofi Annan van de VN zouden hebben afgeluisterd. Hiermee schaadt ze volgens Turnbull de Britse belangen. 'Het Openbaar Ministerie houdt zich, indien nodig, het recht voor verdere actie te ondernemen', aldus de kabinetssecretaris.

Downing Street erkende zondagavond de brief te hebben verstuurd. 'Het is het recht van de kabinetssecretaris ministers en ex-ministers te herinneren aan de verplichtingen die ze op zich nemen bij het aanvaarden van het ambt.'

De nieuwe tirade van Short komt op een dag dat de Britse premier Tony Blair onder grote druk is komen te staan om een brief van procureur-generaal Lord Goldsmith te publiceren, waarin deze in maart vorig jaar de oorlog tegen Irak legitimeerde. Twee Britse kranten meldden gisteren dat de procureur-generaal op het laatste moment zijn mening had gewijzigd, omdat Britse legerchefs weigerden in te stemmen met de oorlog zonder nieuwe VN-resolutie.

Pas nadat Lord Goldsmith had verzekerd dat de juridische gronden voor de oorlog verdedigbaar waren en dat de militairen niet vervolgd konden worden, lieten de legerofficieren hun bezwaren varen. Volgens The Independent on Sunday veranderde Goldmith op het allerlaatste moment van mening onder druk van Blair.

Downing Street weigert publicatie van het document. Volgens sommige kranten zou angst om het stuk naar buiten te brengen vorige week zelfs de reden zijn geweest voor het staken van de strafvervolging van Katherine Gun, de medewerkerster van de inlichtingendienst die een e-mail openbaarde over het afluisteren van leden van de Veiligheidsraad. Downing Street zou niet hebben gewild dat het stuk als bewijsmateriaal zou worden gebruikt.

Greenpeace heeft afgelopen weekeinde overigens opnieuw openbaarmaking van het vertrouwelijke document als bewijsmateriaal geëist. De organisatie zegt het stuk nodig te hebben voor de verdediging van veertien demonstranten die waren opgepakt bij een anti-oorlogsdemonstratie in maart 2003.

Ex-premier John Major riep Tony Blair zondag eveneens op het document openbaar te maken. 'Het is in het eigen belang van de premier, omdat verdere speculatie over de inhoud van het document de regering nog verder zal beschadigen', voorspelde Major, die niet meer actief is in de politiek. Maar Downing Street wil voorlopig geen gehoor geven aan de oproep.

Minister Peter Hain noemde alle aantijgingen over de wijziging van het document verzinsels. 'Het is een bewuste poging om de opinie op een dwaalspoor te brengen en voorbij te gaan aan het feit dat het land de meest succesvolle regering en premier heeft sinds mensenheugenis', zei Hain.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden