Britse EU-ambassadeur stapt plots op; Brexiteers blij, Bremainers teleurgesteld

Talloze keren heeft hij vorig jaar gedreigd af te treden, maar op de derde dag van het nieuwe jaar is het eindelijk zover: enkele maanden voor het begin van de Brexit-onderhandelingen is de Britse ambassadeur in Brussel opgestapt. Ivan Rogers voelde dat hij niet meer het vertrouwen van 10 Downing Street had om verder te gaan. Brexiteers jubelden zijn vertrek toe, maar eurogezinde Britten vrezen dat een schappelijk Brexit-akkoord met de EU nu verder weg is dan ooit.

Ivan RogersBeeld reuters

Het vertrek van de 57-jarige Rogers, die sinds eind 2013 de permanente afgevaardigde was in Brussel, stond gepland voor november dit jaar, maar het leek hem beter om nu alvast weg te gaan. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken deelde in een kort communiqué mede dat hij nu aftreedt zodat zijn opvolger genoeg tijd heeft om zich voor te bereiden. 'We zijn dankbaar voor zijn werk en zijn instelling tijdens de drie voorbije jaren,' zo luidde de koele slotzin.

Sir Ivan was vorige maand in het nieuws gekomen met zijn verklaring dat het opstellen van een nieuw handelsverdrag met de Europese Unie zeker tien jaar in beslag zou nemen. Hoewel dit niet het oordeel van de diplomaat zelf was, maar een samenvatting van de geluiden die hij in de wandelgangen had gehoord, was 10 Downing Street niet gelukkig met Sir Ivans vermeende fatalisme. Premier Theresa May wil een gezant die met oplossingen komt, niet met doemscenario's.

Rogers had een belangrijke rol gespeeld bij de EU-onderhandelingen van David Cameron. Downing Street ergerde zich indertijd aan de sombere houding van Rogers en zijn collega Tom Scholar. 'Zij waren de status quo. Zij waren blij met het antwoord "Nee", in de overtuiging dat dingen niet mogelijk waren terwijl ze dat wel waren', mopperde een regeringsadviseur. De inkt van het akkoord was nog niet droog of de kritiek barstte los. 'Are EU kidding?' kopte The Sun bijvoorbeeld.

De Britse ambassadeur in Brussel Ivan Rogers.Beeld epa

Brexiteers reageerden tevreden op Rogers' besluit. Nigel Farage riep andere diplomaten op dit voorbeeld te volgen: 'Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een grote schoonmaak nodig.' De Foreign Office staat al jaren bekend als een eurogezind bolwerk, thans geleid door de Brexiteer Boris Johnson. De minister schreef maandag nog een column waarin hij het voornemen van de EU aanviel om elk rijdend voertuig, van Segway tot golfkarretje, verzekeringsplichtig te maken.

Een voorganger van Rogers, Nicholas Macpherson, noemde de vijandigheid van de Britse regering jegens de man in Brussel onbegrijpelijk. 'Dit is een moedwillige en totale vernietiging van EU-expertise.' Oud-minister van Financien George Osborne, die tegen het houden van een EU-referendum was, noemde Rogers 'een scherpzinnige, pragmatische en vaderlandslievende diplomaat'. May zal Rogers vervangen door iemand die meer op haar optimistische Brexit-lijn zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden