Britse economie draait met horten en stoten

De Britse regering moet meer doen om de economie uit het slop te trekken. Dat beweert de baas van de Britse werkgeversorganisatie CBI, John Cridland.

PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Deze oproep is van betekenis omdat de 'Voice of Business' het sobere bezuinigingsbeleid tot nu toe van harte heeft ondersteund. Nadat vorige week bekend is geworden dat de groei van het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal slechts 0,2 procent bedroeg, beginnen werkgevers zich zorgen te maken. Ondertussen zinspelen zowel Conservatieve als Liberaal-democratische politici op belastingverlagingen.

De groei van 0,2 procent is ruim eenvijfde lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar was de groei nog 0.5 procent.

Volgens de rekenmeesters van de overheid is de vertraging van het herstel niet structureel maar incidenteel. Deze zou te maken hebben gehad met de tsunami in Japan en de extra vrije dag ter gelegenheid van het koninklijk huwelijk. Minister van Financiën George Osborne had een jaar geleden bij een tussentijdse begroting een groei van 2,6 procent voorspeld voor 2011.

Cridland noemde de stemming binnen het bedrijfsleven somber. Er is weliswaar geld aanwezig, maar voor het doen van investeringen ontbreekt het vertrouwen nu zowel Europa als de VS te maken hebben met een diepe schuldencrisis.

De Britse groeiverwachtingen zijn grotendeels gebaseerd op handel met deze exportmarkten. Verdere verslechtering daarvan is nadelig voor de groei in Groot-Brittannië. Daarom moet de overheid volgens Cridland ook kijken naar binnenlandse manieren om groei te bevorderen, zoals duurzame infrastructurele projecten. 'Het is een goede manier om banen te creëren en tegelijkertijd zal het de onderliggende economische groei versterken.'

Hij denkt hierbij aan de aanleg van spoorlijnen, het uitbreiden van het adsl-netwerk en grootschalige energieprojecten. Hoewel een groot deel van zijn achterban bestaat uit geplaagde middenstanders, ziet hij niets in een btw-verlaging zoals bepleit door de Labour-oppositie.

In fiscale cadeautjes gelooft hij evenmin. Na de tegenvallende cijfers had de Londense burgemeester Boris Johnson gepleit om het hoogste belastingtarief weer terug te brengen en de belasting voor het bedrijfsleven verder te verlagen. Volgens de invloedrijke Conservatief komt dat de concurrentiepositie van zijn stad ten goede.

Terwijl de Conservatieven de hoogste inkomens willen belonen, richten de Liberaal-democraten zich juist op het stimuleren van de koopkracht van de laagstbetaalden. Met dat doel pleit minister van Handel Vince Cable ervoor de belastingvrije voet te verhogen.

Er is wel een klein lichtpuntje voor het Britse economie. Dure winkels in de Londense binnenstad profiteren sinds april van een flinke omzetstijging. Steeds meer vermogende Arabieren kopen er. Volgens Brits-Arabische reisbureaus heeft deze trend te maken met het Franse verbod op de boerka, waardoor kopers uit Saoedi-Arabië en omstreken naar Londen uitwijken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden