Britse burgers afkomstig uit moslimlanden mogen wél VS in

Britse burgers kunnen ongehinderd naar de Verenigde Staten reizen, ook wanneer ze een dubbele nationaliteit hebben en uit een van de zeven moslimlanden komen die vallen onder Donald Trumps inreisverbod.

Protesten op Trafalgar Square in London tegen de inhuldiging van Donald Trump op 21 januari.Beeld afp

Deze uitzonderingspositie is bedongen door minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, na overleg met Trumps schoonzoon Jared Kushner en Witte Huis-strateeg Steve Bannon. In een Lagerhuisdebat keurde Johnson Trumps immigratiebeleid af, maar waakte hij ervoor de president 'nodeloos te demoniseren'. Een Labour-afgevaardigde noemde Trump een 'fascist'.

In navolging van Canada wist Groot-Brittannië zondag een uitzonderingspositie te bewerkstelligen. Aanvankelijk sprak de Amerikaanse ambassade in Londen Johnsons goede tijding tegen, maar dat bleek om een misverstand te gaan.

Kritiek van Kamerleden

In een roerig Lagerhuis zetten Kamerleden veel vraagtekens bij de amicale relatie tussen de Britse regering en de nieuwe ingezetenen van Het Witte Huis. De Conservatief Simon Burns wees Johnson op de opmerking van John F. Kennedy dat 'iemand die op de rug van een tijger probeert te rijden, uiteindelijk zal eindigen in diens maag'.

Er is steeds meer commotie over het geplande staatsbezoek van Trump aan Engeland. Theresa May leek maandag afstand te nemen door eerst te suggereren dat het een idee was van Buitenlandse Zaken en later zelfs van de koningin. In het parlement vroeg de sociaal-democraat Mike Gapes zich af waarom Trump meteen een koninklijke uitnodiging heeft gekregen, terwijl het twee jaar duurde voordat George W. Bush en Barack Obama deze eer ten deel viel, en iemand als Bill Clinton nooit een staatsbezoek mocht brengen. Het idee dat Trump een toespraak mag houden in de gewijde Westminster Hall is velen een gruwel.

Boris Johnson wist voor Groot-Brittannië een uitzonderingspositie te bewerkstelligen.Beeld afp

Dat sentiment lijkt ook onder de bevolking te leven. Anderhalf miljoen Britten hebben een internetpetitie getekend in een poging de vorstin en haar onderdanen te vrijwaren van Trump en diens 'misogynie' en 'vulgariteit'. De petitie zal leiden tot een debat, in Westminster Hall, dat louter een symbolische waarde zal hebben. Hoe gevoelig de affaire ligt bleek na een Brexit-ontmoeting in Cardiff waar May werd uitgejoeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden