Britse burger kan geld verdienen met Airbnb voor ziekenhuispatiënten

Geld verdienen met het zorgen voor een ziekenhuispatiënt? Dat kan binnenkort in het Engelse graafschap Essex waar de plaatselijke zorginstelling zoekt naar mensen die hun extra bed een ziekenhuisbed willen maken. Het zal bedoeld zijn voor patiënten die herstellen van een operatie en een kostbaar ziekenhuisbed bezet houden. Critici zetten vraagtekens bij de kwaliteit van de zorg.

Ziekenhuis in Birmingham. Beeld getty

De National Health Service verkeert al jaren in financiële kommer, wat zich onder meer uit in een tekort aan ziekenhuisbedden en verplegend personeel. In winters komt het regelmatig voor dat er bedden, met patiënten, in de gangen van de Eerste Hulp worden gezet. Jaarlijks wordt het probleem nijpender, mede door de vergrijzing van de bevolking.

Om die reden is de NHS geïnteresseerd in plannen om de druk te verlichten.

De NHS Trust in Essex toont dan ook voorzichtige belangstelling in een initiatief van CareHomes, een start-up die een soort Airbnb voor ziekenhuispatiënten heeft opgezet. Het zoekt nu actief naar gastgezinnen die bereid zijn om voor vijftig pond per nacht een extra kamer te verhuren aan patiënten die geen familie hebben waarbij ze na een ingreep terecht kunnen.

De NHS en de gemeente moeten 100 pond per patiënt per nacht betalen, wat goedkoper is dan een ziekenhuisbed. Van dat bedrag gaat de helft naar de verhuurder. De rest gaat op aan zorgkosten, zoals drie maaltijden per dag, en een vergoeding voor CareHomes. Mensen die een kamer beschikbaar stellen mogen geen strafblad hebben en moeten basale kennis bezitten van het zorgrecht.

Tevens moeten ze weten hoe een magnetronmaaltijd moeten worden klaargemaakt. Ook wordt van de verhuurders verlangd dat ze zo nu en dan een gesprekje aanknopen.

Deze garanties zijn niet genoeg voor Save Southend A&E, een actiegroep die strijdt voor het behoud van de NHS, en dan in het bijzonder de Eerst Hulp in het ziekenhuis van de kustplaats Southend. Naar de smaak van de actiefgroep profileert Care Homes zich in de richting van potentiele gastgezinnen teveel als een commerciële onderneming.

De privatisering van de gratis staatszorg, in welke gedaante ook, ligt gevoelig op het eiland.

Care Homes deelt momenteel folders uit in diverse ziekenhuiskantines. Het streekziekenhuis van Southend heeft laten weten vooralsnog geen 'patiënten' te zullen doorverwijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden