Britse bonus wordt minder ingesnoerd

Strenge regels niet in nieuwe code...

Van onze verslaggeverXander van Uffelen Xander van Uffelen

Amsterdam De Britse toezichthouder heeft nieuwe regels voor de bonussen van bankiers afgezwakt. Vanaf volgend jaar moeten de Britse banken voldoen aan een nieuwe beloningscode. Maar enkele strenge criteria uit deze code die in een eerste versie waren opgenomen, zijn in de definitieve versie verdwenen.

De toezichthouder Financial Services Autority (FSA) geeft de Britse banken tot oktober de tijd om een nieuw beloningsbeleid voor te leggen. De centrale bank kan dan beoordelen of de banken zich aan de code houden. Als de banken zich niet aan de code conformeren, kan de toezichthouder eisen dat de instellingen hogere buffers aanhouden.

In de code is opgenomen dat bankiers maximaal één jaar een vooraf gegarandeerde bonus mogen ontvangen, los van hun prestaties. Ook wordt banken opgedragen om de uitbetaling van langetermijnbonussen te spreiden en ze niet in één keer te betalen.

Na kritiek van de Britse banken heeft de FSA besloten dat veel buitenlandse banken zich niet meer hoeven te houden aan de code, en geldt de regeling alleen voor Britse banken.

Verder was het aanvankelijk de bedoeling geen bonussen uit te keren als een bank verlies maakte en de beloning te koppelen aan de prestatie van de gehele onderneming. Deze regels zijn niet langer bindend, maar worden enkel als aanbeveling voorgeschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden