Britse biefstuk?

Na de vernietiging van 4,2 miljoen koeien en kalveren, die de grootste landbouwramp in Groot-Brittannië van deze eeuw veroorzaakte, wordt het wereldwijde exportverbod op Brits rundvlees opgeheven....

WIL THYSSEN

Nieuwslezeres Loretta Schrijver in Sla!, een blad voor vegetariërs: 'Vorig jaar was ik stiekem blij met de gebeurtenissen rond de varkenspest en de gekke-koeienziekte, omdat het daardoor eindelijk eens goed naar buiten kwam. Iedereen werd ermee geconfronteerd en hoe gruwelijk het ook was, ik hoop dat het toch een beetje een positieve uitwerking heeft gehad, dat het de mensen bewuster heeft gemaakt van wat ze eten.'

Jan-Albert Blaauw, belangenbehartiger in Brussel voor de Nederlandse vee-, vlees- en eierensector: 'Ik zou het Britse vlees wel eten. Sterker nog: ik heb tijdens het exportverbod gewoon steaks en hamburgers gegeten als toen ik in Engeland was. Voor mij waren en zijn de risico's verwaarloosbaar. Het is een open markt, maar ik denk dat er hier in Brussel toch vaak een Belgische Blauwe op mijn bordje ligt. Die eet ik het liefst met rauwkost, want dat is gezond.'

Viroloog Ab Osterhaus, lid van het wetenschappelijk veterinair comité van de EU: 'Ik zal niet snel een lapje Brits rundvlees kopen, want ik eet alleen maar lamsvlees. Daar zit geen gedachte achter, da's gewoon een kwestie van smaak. Bovendien doe ik nooit de boodschappen. Maar als u vraagt of ik een Britse biefstuk zou eten: Ja. Het risico nul bestaat natuurlijk nooit. Maar je mag ervan uit gaan dat de kans op blootstelling aan de verwekker van BSE in Brits rundvlees te verwaarlozen is. Als je ziet welke maatregelen er in Engeland getroffen zijn om de Engelse consument te beschermen. . . Dat is een hele lange lijst die ik zo niet uit mijn hoofd ken.'

Uit de lijst met maatregelen tegen Britse BSE: '1. Slacht van alle na 1 augustus 1996 geboren kalveren van met BSE besmette moederdieren.

2. Hersenen, beenmerg en milt van dieren die na 1 augustus 1996 zijn geboren, worden niet geconsumeerd.

3. Criteria waaraan dieren moeten voldoen om in aanmerking te komen voor consumptie: (...) leeftijd tussen 6 en 30 maanden. Bewijs dat het moederdier nog gedurende ten minste 6 maanden heeft overleefd. (...)'

Kees Goettsch, slager in Ermelo: 'Slager is een fantastisch vak hoor, maar door al die BSE-verhalen en akelige beelden op het journaal van vrachtwagens vol beesten die naar het slachthuis worden vervoerd, krijgt ons vak een negatief imago. Ik word daar doodziek van, zoals ook de klanten daar doodziek van worden. 'Ik verwerk in mijn slagerij uitsluitend Nederlands rundvlees. Dat is van A tot Z te traceren, van sperma tot slachthuis hè, zaadje-karbonaadje noemen ze dat. Dan weet je wat je op je bordje krijgt. Want het meest dodelijke voor een slager is een product dat niet betrouwbaar is. Aangezien ik niet weet hoe het met de registratie in Engeland staat, vind ik het riskant om dat exportverbod op te heffen. Bovendien vind ik dat de kwaliteit van het Nederlandse vlees niet voor het Engelse of Ierse onderdoet. En wie dat wel beweert, doet volgens mij puur aan prijspolitiek - zoals onze bekende kruidenier die op de kleintjes let.'

Hans Gobes, woordvoerder van Koninklijke Ahold: 'Albert Heijn is de grootste slagerij in Nederland. Ons vlees is van de allerhoogste kwaliteit. Daar zit ook veel Nederlands vlees bij, van bedrijven die met ons samenwerken. Dat vlees wordt goed gecontroleerd. Daarnaast verkoopt Albert Heijn Argentijns vlees, Frans, noem maar op, maar geen Brits. Als dat exportverbod wordt opgeheven, zal Albert Heijn mogelijk weer één van de beste vleessoorten in de schappen leggen: het Noord-Ierse vlees. Wie dat bepaalt? De consument natuurlijk.'

Juliëtte Oolders van de Consumentenbond: 'Je kunt niet zomaar zeggen welke vleessoort de de consument het beste vindt. Dat is een kwestie van smaak. Wij gaan ervan uit dat de Europese Commissie deze beslissing heel zorgvuldig neemt, en dat het eten van Brits vlees nu dus veilig is. Ik lust zelf graag een stukje vlees. Mijn laatste biefstuk was Argentijns. Erg lekker.'

Aad Meeuwissen, scharrelslager in Huizen: 'Gevoelsmatig zeg ik nee tegen opheffing van het Brits exportverbod. Ik verkoop alleen scharrelvlees van Hollandse en Franse koeien. Scharrelbeesten krijgen geen preventieve antibiotica en geen dierlijke eiwitten in hun voer, want wij vinden dat dieren elkaar niet moeten opeten. Dus bij scharrelvlees kan nooit BSE-besmetting plaatsvinden. Mensen komen bij mij in de zaak omdat ze daar toch een beetje bang voor zijn. Zelf eet ik het liefst een gehaktballetje.'

Wil Thijssen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden