Britse biedt excuses aan na 'cynische' aanbeveling

Een Britse topadviseur heeft gisteren haar excuses aangeboden voor een e-mail op 11 september, waarin zij regeringsvertegenwoordigers adviseerde 'dit moment aan te grijpen om slecht nieuws naar buiten te brengen'....

Van onze correspondent Peter de Waard

De grote publiciteit rond de aanslag was volgens Moore een uitgelezen moment 'om controversiële besluiten te laten ondersneeuwen'. Vlak nadat Moore de e-mail uitstuurde, maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend de salarissen van lokale bestuurders te verhogen - normaliter een besluit dat veel stof zou doen opwaaien. In de dagen daarop maakte de regering ook andere omstreden besluiten bekend, zoals de benoeming van de Labourgezinde Gavyn Davies tot nieuwe bestuursvoorzitter van de BBC en het verlenen van een vergunning aan de nucleaire opwerkingsfabriek in Sellafield om de productie te hervatten. Moore's eigen ministerie van Transport vroeg zondag het bankroet van het geprivatiseerde Britse spoorwegnet aan, vlak voor het moment dat de aanval op Afghanistan werd ingezet.

De Labourregering ontkende gisteren elke relatie tussen de omstreden besluiten en de e-mail. Moore zal ook niet worden ontslagen, omdat ze volgens een woordvoerder van premier Blair 'te waardevol is voor het ministerie van Transport'.

De oppositie legt zich daar niet bij neer en eist een volledig onderzoek. Het Conservatieve parlementslid Theresa May veroordeelde de e-mail als 'cynisch' en 'harteloos'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden