Britse bedrijven zien Brexit niet zitten

Een vertrek uit de Europese Unie zal slecht uitpakken voor de Britse economie en banen kosten, waarschuwen 36 bedrijven.

Patrick van IJzendoorn
Luchtfoto van Londen, met in het midden Canary Wharf, een zakencentrum met banken en financiële bedrijven. Beeld EPA
Luchtfoto van Londen, met in het midden Canary Wharf, een zakencentrum met banken en financiële bedrijven.Beeld EPA

Tweehonderd topmensen uit het Britse bedrijfsleven hebben dinsdag in een ingezonden brief in het dagblad The Times gewaarschuwd voor een Brexit. Een Brits vertrek uit de Europese Unie zou slecht zijn voor de economie en leiden tot banenverlies. Een van de ondertekenaars is Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden. Opvallend is dat tal van grote bedrijven, zoals de twee grootste supermarktketens Tesco en Sainsbury, de brief niet hebben ondertekend, mogelijk uit angst voor verlies van klandizie. Ook de banken RBS en Barclays houden zich op de vlakte.

De beslissing van de Londense burgemeester Boris Johnson om zich aan te sluiten bij het pro-Brexit-kamp heeft voor een kleine aardbeving gezorgd in de City en elders in het zakenleven. Een tastbaar gevolg is de koersdaling van het pond. De munt bereikte afgelopen dagen de laagste stand tegenover de dollar sinds 2009. Zakenbank Goldman Sachs voorspelt dat het pond sterling 20 procent in waarde zal dalen na een Brexit. Citibank schat de kans op een Britse uittreding tussen de 30 en 40 procent, 10 procent meer dan voor Johnsons aankondiging.

Exportbedrijven

Vorige week was al gebleken dat tachtig van de honderd bedrijven op de Londense effectenbeurs tegen een Brexit zijn, maar slechts 36 van die bedrijven hebben de brief in The Times van een handtekening voorzien, al dan niet op persoonlijke titel. Beursgenoteerde bedrijven bemoeien zich het liefst niet met politiek. Vermogensbeheerder Aberdeen Asset Management heeft laten weten een Brexit juist niet te vrezen, maar de meeste Britse ondernemingen voorzien economische onzekerheid en handelsbelemmeringen.

De open brief leek te zijn geregisseerd door de regering-Cameron. Bij het Schotse referendum was de steun van het bedrijfsleven belangrijk, temeer omdat werknemers doorgaans meer waarde hechten aan wat hun baas zegt dan aan de woorden van een politicus. Uit twee onderzoeken blijkt dat het akkoord dat Cameron afgelopen week in Brussel sloot de overwegend eurogezinde houding van bedrijven nauwelijks beïnvloedt. Vooral exportbedrijven hebben baat bij de gemeenschappelijke markt.

David Cameron. Beeld epa
David Cameron.Beeld epa

Mayfair

Het probleem is dat de eventuele gevolgen van een Brexit onduidelijk zijn. Veel hangt af van de houding van andere EU-landen. Vooral de Amerikaanse zakenbanken laten, al dan niet op verkapte wijze, dreigende taal horen. Steden als Frankfurt, Parijs, Luxemburg en Dublin zullen azen op 'klanten' uit Londen in het geval van een exodus. Volgens de baas van de Londense beurs, Xavier Rolet, zal de Britse hoofdstad echter aantrekkelijk blijven voor investeerders, of Engeland nu in de EU blijft, of niet.

Voor bijval kan het Brexit-kamp beter terecht in Mayfair, de Londense wijk waar de meeste hedgefondsen zitten. Begin vorige week publiceerde Toscafund bijvoorbeeld een 57 pagina's tellend rapport waarin wordt geconcludeerd dat het Verenigd Koninkrijk 'een betere plaats' zal zijn na een Brexit en dat er geen geloofwaardige alternatieven zijn voor Londen als financieel centrum. Anders dan (zaken)banken hebben hedgefondsen geen moeite met economische onzekerheid en hoeven ze geen rekening te houden met aandeelhouders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden