Britse basisschool wordt dagverblijf

Alle Britse basisscholen moeten in de toekomst tien uur per dag openblijven. Dit plan heeft minister Charles Clarke van Onderwijs gisteren gelanceerd....

Van onze correspondent Peter de Waard

De Britse basisscholen bieden 's middags warme maaltijden voor de leerlingen. Een groeiend aantal scholen heeft ook een ontbijt vóór en een huiswerkclub na de lessen ingevoerd. Minister Clarke wil dat alle scholen deze faciliteiten aanbieden. Daarnaast moeten ze ook recreatie bieden, zoals muziekles en sport.

In 2006 moet er in elke gemeente een school zijn die van acht tot zes open is. In 2008 zullen er duizend van zulke scholen zijn. 'Ouders en kinderen moeten nu veel te vaak pendelen tussen peuterspeelzaal, school, oppas en andere vormen van kinderopvang. En zelfs als dat allemaal is geregeld, stoppen al die faciliteiten tijdens de schoolvakanties', zegt Clarke. 'We zullen één universele opvangfaciliteit moeten bieden aan de ouders. Scholen moeten een centrum worden met peuteropvang en medische diensten. Kern daarvan is de ''verlengde school'' met ontbijt , vakantieclubs en naschoolse activiteiten', aldus Clarke.

De 'educatieve zorgschema's' moeten de ouders een veiliger en betere kinderopvang bieden. De regering zegt dat het plan het werk van de onderwijzers niet zwaarder maakt. Er zal extra personeel voor worden aangenomen. Over de financiering wordt echter niets gezegd. De regering sluit niet uit dat de ouders moeten meebetalen.

De vakbonden voor onderwijzend personeel eisen garanties dat hun leden na de lessen niet verplicht worden als kinderoppas te werken. 'De naschoolse zorg mag de lessen niet ondermijnen', stelt een vakbondsleider .

Ook niet alle ouderorganisaties zijn blij. Sommige belangenverenigingen vinden dat kinderopvang de taak is van de ouders en niet van instellingen. Op de bijeenkomst waar Clarke zijn plan ontvouwde, zei een moeder dat de regering 'kostscholen zonder bed' wil invoeren. 'Mijn angst is dat deze ''verlengde scholen'' psych ische problemen veroorzaken bij kinderen die geen ontbijt of theetijd met hun ouders delen.' De minister antwoordde dat ouders niet verplicht zijn van de faciliteiten gebruik te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden