Britse banken hebben lak aan EU-bonusregels, met steun kabinet

De Britse bank HSBC omzeilt het bonusplafond van de Europese Unie door haar werknemers een extra toelage te geven bovenop hun salaris. Bestuursvoorzitter Stuart Gulliver zal bijvoorbeeld boven op zijn salaris van 1,7 miljoen euro een extra toelage krijgen van omgerekend 2,1 miljoen euro, als compensatie voor de strengere EU-regels.

AMSTERDAM - Dit blijkt uit de maandag gepresenteerde jaarcijfers van de grootste Britse bank, nog altijd voor ruim viervijfde in handen van de Britse belastingbetaler. In totaal krijgen meer dan duizend HSBC-werknemers een toelage om te voorkomen dat ze erop achteruit gaan door de dit jaar geldende EU-regels; 239 van hen krijgen meer dan 1 miljoen Britse pond, oftewel 1,2 miljoen euro.


De bonussen van bankiers mogen volgens de EU-regels in principe niet hoger zijn dan hun jaarsalaris. Bij uitzondering mogen de bonussen oplopen tot 200 procent van hun jaarsalaris, mits aandeelhouders daar uitdrukkelijke toestemming voor verlenen. HSBC maakte maandag bekend gebruik te zullen maken van deze optie. Als de aandeelhouders van de bank groen licht geven, kunnen HSBC-bankiers dus naast hun vaste salaris en de extra toelage nog een bonus tegemoet zien ter waarde van een dubbel jaarsalaris. Het totale honorarium van bestuursvoorzitter Gulliver zou dan uitkomen op 7,2 miljoen euro. Dat is minder dan de 9,6 miljoen euro die hij over 2013 ontving, het laatste jaar voordat het EU-bonusplafond in werking trad.


'Wij willen dit helemaal niet doen', zei Gulliver over de extra toelagen. 'Spijtig genoeg hebben we door de EU-regels veranderingen moeten doorvoeren.' Ook de Britse regering is tegenstander van het bonusplafond en heeft juridische stappen aangekondigd tegen de EU, omdat de bonusregels de Londense City buitenproportioneel zouden benadelen. Mocht de Britse regering in het gelijk worden gesteld dan zal HSBC de oude bonuspraktijken weer in ere herstellen, zei Gulliver.


HSBC is de eerste Britse bank die openheid van zaken geeft over hoe ze de Europese bonusregels zal ontduiken. Naar verwachting zullen andere Britse banken, zoals Royal Bank of Scotland, Lloyds en Barclays, binnenkort volgen met vergelijkbare strategieën. Van Barclays lekte in november een plan uit om werknemers een extra, maandelijkse bonus te verlenen.


In Nederland heeft minister Dijsselbloem van Financiën een wetsvoorstel ingediend om bancaire bonussen te beperken tot 20 procent van het jaarsalaris. ING keerde zich vlak voor Kerst tegen Dijsselbloems plan. Een bonusplafond van 20 procent zou schade toebrengen aan de concurrentiepositie van de bank, vindt ING.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden