Britse Bank verlaagt rente onverwacht

De Britse centrale bank heeft donderdag geheel onverwacht de rente verlaagd. Het officiële rentetarief ging met een kwart procentpunt omlaag tot 3,75 procent....

Van onze correspondent Peter de Waard

De renteverlaging verraste de Londense City. Op dit moment is er in Groot-Brittannië eigenlijk eerder reden om de rente te verhogen dan te verlagen. De Britse inflatie is hoger dan het streefcijfer. Daarnaast is de huizenmarkt oververhit en slaan de consumentenbestedingen alle records. Ook is de werkloosheid in Groot-Brittannië uitzonderlijk laag.

Halifax, de grootste hypotheekverstrekker van het land, meldde gisteren nog dat de huizenprijzen afgelopen jaar gemiddeld met 24,9 procent zijn gestegen. De renteverlaging kan de huizenprijzen nog verder doen oplopen.

De Bank of England zegt echter bezorgd te zijn over de internationale economische ontwikkeling. 'De vooruitzichten voor de vraag over een periode van twee jaar zijn zowel nationaal als internationaal lager dan waarop we aanvankelijk anticipeerden. De inflatie ligt met 2,7 procent op jaarbasis weliswaar iets boven de doelstelling, maar dat ligt aan tijdelijke factoren', aldus de verklaring van de centrale bank. In Groot-Brittannië wordt de rente bepaald door een onafhankelijk negen leden tellend 'monetary policy committee' (mpc), waarvan de bankpresident de voorzitter is.

'Dit is een van de grootste gokjes uit de geschiedenis van de Bank of England: het verlagen van de rente als de vastgoedinflatie 30 procent bedraagt en de gewone inflatie boven de doelstelling ligt', zei John Butler, econoom van de bank HSBC gisteren in een reactie. 'De bank speelt met vuur.'

Ross Walker, econoom bij Royal Bank of Scotland, zei dat de renteverlaging door geen enkele indicator wordt gerechtvaardigd. 'Het laatste wat de consumenten nodig hebben, is een rentedaling.'

De Britse industrie verwelkomde daarentegen de rentestap van de Britse centrale bank. 'De industriële sector dreigt weg te zakken in een recessie. Er zijn duidelijk signalen dat de Britse economie verzwakt', aldus Ian McCafferty van de Confederation of British Industries (CBI), die al enige tijd ijvert voor een renteverlaging.

De Bank of England heeft al lange tijd niets meer aan de rente gedaan. Hierdoor is de Britse rente nog aanzienlijk hoger dan die in de VS en de eurozone. Omdat de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren de rente niet veranderde en op 2,75 procent hield, is het verschil met de rest van Europa ietwat kleiner geworden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden