Britse asielwet aangescherpt

Vluchtelingen in Groot-Brittannië, wier asielverzoek in eerste instantie is afgewezen, kunnen in de toekomst meteen worden uitgezet. Zij verliezen hun beroepsrecht....

Van onze correspondent Peter de Waard

De Britse regering heeft deze noodwet gisteren ingediend bij het Lagerhuis. Groot-Brittannië wil proberen iets te doen aan de enorme achterstand die is ontstaan met het uitwijzen van immigranten die in principe geen asielstatus hebben. 'Echte politieke vluchtelingen dienen te worden beschermd, maar ik heb mijn buik vol van al die immigranten die onze gastvrijheid misbruiken', zei minister Blunkett van Binnenlandse Zaken.

Volgens vluchtelingenorganisaties druist de wet in tegen de mensenrechten. De Britse regering zegt echter dat het uitsluitend gaat om immigranten van wie het asielverzoek al in eerste instantie 'totaal ongefundeerd' blijkt te zijn. Deze vluchtelingen zullen de verdere procedure niet meer in Groot-Brittannië mogen afwachten.

Volgens een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken hanteert Nederland hetzelfde systeem en heeft dit geleid tot een daling van het aantal asielaanvragen.

Groot-Brittannië wil ook extra druk uitoefenen op Frankrijk. De Britten eisen al geruime tijd de sluiting van het opvangcentrum in Sangatte. Van dit bij de ingang van de Kanaaltunnel gelegen centrum proberen elke dag honderden vluchtelingen naar Groot-Brittannië te komen. In het eerste kwartaal van dit jaar vroegen 19.500 vluchtelingen asiel aan in Groot-Brittannië, het hoogste aantal in anderhalf jaar.

Vluchtelingenorganisaties vinden de aangekondigde wet echter veel te ver gaan. 'Vanuit een ander land kunnen asielzoekers nooit een fatsoenlijke beroepsprocedure voeren. Er zijn daar nauwelijks juristen die het Britse asielrecht kennen. Hierdoor wordt de procedure zeer gecompliceerd', aldus Keith Best van de Immigration Advisory Service. Hij zegt geschokt te zijn door het wetsvoorstel, maar niet verrast.

Hij wijst erop dat de Britse regering wel vaker met drieste plannen schermt. Vorige week lekte nog een regeringsnotitie uit met voorstellen om uitgeprocedeerde asielzoekers met RAF-transportvliegtuigen te deporteren, Britse politiemensen te stationeren op de vliegvelden Schiphol en Charles de Gaulle en oorlogsschepen te laten patrouilleren in de Middellandse Zee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden