Britse artsen aangeklaagd voor vrouwenbesnijdenis

Voor het eerst sinds de strafbaarstelling in 1985 gaat de Britse staat twee mannen vervolgen wegens vrouwelijke genitale verminking (VGV). Het betreft artsen in het Londense Whittington-ziekenhuis. De zaak volgt op een maandenlange campagne van politici, media, leden van het koningshuis en vrouwengroepen om eindelijk iets te ondernemen tegen dit ritueel waar jaarlijks zo'n vierduizend Britse meisjes het slachtoffer van worden.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Na een bevalling zouden de 31-jarige arts Dhanuson Dharmasena en zijn 40-jarige assistent Hasan Mohamed anderhalf jaar geleden een mutilatie hebben 'hersteld' die ze eerder bij de vrouw hadden aangebracht, zo maakte de aanklager bekend. Justitie had nog vier andere zaken op het oog, maar oordeelde dat het bewijs daar tekort schoot. In een van die zaken had een man abusievelijk de hulplijn voor VGV-slachtoffers gebeld om informatie in te winnen voor het besnijden van zijn dochters.

Door het garanderen van anonimiteit voor slachtoffers hoopt justitie dat er meer meisjes en vrouwen aangifte doen. Sommige politici pleiten naar Frans voorbeeld voor de introductie van routinecontroles, waarbij huisartsen jaarlijks nagaan of meisjes zijn besneden. Steeds vaker kijken de Britten naar de manier waarop Fransen deze multiculturele uitwas aanpakken. 'Cutters' en ouders die genitale verminking toestaan bij hun kinderen worden daar geregeld voor het gerecht gedaagd.

Halverwege de jaren tachtig is de wet tegen genitale verminking ingevoerd, met een maximum celstraf van veertien jaar. In de praktijk is besnijdenis jarenlang door de vingers gezien. De feministe Germaine Greer omschreef de wet ooit als 'een aanval op culturele identiteit'. Zij was lang niet de enige. In een BBC-documentaire was vorig jaar te zien hoe een jongevrouw de besnijdenis van haar zusje probeerde te voorkomen. Een dokter weigerde hulp omdat de kwestie 'te cultureel gevoelig' ligt.

Er lopen in Groot-Brittannië naar schatting 66 duizend besneden meisjes en vrouwen rond, in de meeste gevallen van Afrikaanse komaf. Bij de ernstigste vormen van VGV wordt zelfs de hele vulva weggesneden. Uit een onderzoek van The Evening Standard, de Londense krant die voorop loopt bij de campagne tegen deze praktijk, is gebleken dat ziekenhuizen in Londen geregeld gewonde meisjes binnenkrijgen. Zo zijn er sinds 2002 in het St George's ziekenhuis 1.546 slachtoffers behandeld.

Het bijzondere aan deze zaak is dat artsen nu zelf betrokken lijken te zijn bij het uitvoeren van de verboden ingreep. Campagnevoerders zijn blij dat er nu actie is ondernomen. 'Dat er na zo'n lange periode eindelijk iemand wordt vervolgd, is fantastisch nieuws', zei Efua Dorkenoo van vrouwenrechtenorganisatie Equality Now in The Guardian. 'Het is een belangrijke stap naar beëindiging van genitale verminking.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden