nieuwswashington

Britse ambassadeur stapt op na aantijgingen Trump

De Britse ambassadeur in Washington is woensdagochtend opgestapt. Kim Darroch was tot de conclusie gekomen dat hij niet goed meer kan functioneren nadat Donald Trump hem dinsdag ‘erg dom’ en ‘een pompeuze domkop’ had genoemd. 

Kim Darroch.Beeld Bloomberg via Getty Images

De Amerikaanse president was woedend na het uitlekken van memo’s waarin Darroch hem had omschreven als ‘chaotisch’, ‘incompetent’ en ‘onzeker’. Het zorgde voor een enorme diplomatieke crisis tussen beide Angelsaksische grootmachten.

‘Sinds het uitlekken van officiële documenten uit onze ambassade is er volop speculatie geweest over mijn positie,’ schreef Darroch, ‘en mijn toekomst als ambassadeur. Ik wil een einde maken aan die speculatie.’ Zijn positie kwam dinsdagavond nog ter sprake tijdens het televisiedebat tussen de kandidaat-premiers Jeremy Hunt en Boris Johnson. Laatstgenoemde weigerde Darroch te verdedigen wat zijn critici er toe bewoog om hem af te schilderen als een poedel van Donald Trump.

Kwaadaardig lek

Darroch concludeerde, na het horen van Johnson’s woorden tijdens het debat, dat zijn positie niet langer houdbaar was. Begin 2016 werd Darroch door toenmalig premier David Cameron naar Washington gestuurd. Sinds het EU-referendum is de gezant, die tussen 2007 en 2012 de Britse vertegenwoordiger bij de Europese Unie was, er door de brexiteers van beschuldigd niet enthousiast genoeg te zijn over Brexit en het gedroomde vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Darroch kreeg steun van zijn baas op Buitenlandse Zaken. ‘Je was het doelwit van een kwaadaardig lek,’ beweerde Sir Simon McDonald. ‘Je deed simpelweg je werk. We hadden geluk met jou als vriend en collega. Je was de beste.’ De verwachting is nu dat Johnson, de favoriet voor het leiderschap, een brexitgezinde diplomaat of politicus naar Amerika gaat sturen. Ook de naam van George Osborne wordt genoemd, de oud-minister van Financiën die Boris Johnson steunt tijdens zijn campagne.

De rel roept vragen op over de traditionele politieke neutraliteit van de Britse ambtenarij. Een politieke benoeming kan het systeem ‘Amerikaanser’ maken. In de VS kan een president de ambtenarij zijn of haar politieke kleur geven. Zo heeft Trump een trouwe volger van hem, Woody Johnson, als ambassadeur, naar Londen gestuurd.

De ‘Special Relationship’ tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk

Een twitterende Donald Trump heeft de Britse premier Theresa May dinsdag ‘dom’ genoemd, omdat ze zijn advies over Brexit niet heeft opgevolgd. In dezelfde twitterstorm noemde hij de Britse ambassadeur in Washington ‘maf’ en ‘een erg stomme kerel’.

Bij Boris Johnson zijn staatsgeheimen niet veilig en president Trump is ‘klungelig’: wat bezielt het Britse topambtenaren de afgelopen week zoveel te lekken?

Het lek van de Britse ambassadeur komt enkele weken na het staatsbezoek dat de zogeheten Special Relationship tussen de twee landen moest benadrukken. Maar Trumps staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk 75 jaar na D-day, kwam op een gevoelig moment.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden