Britse Afghanistan-missie onder druk

In Groot-Brittannië is een verhit debat ontstaan over de missie in Afghanistan, nadat er in tien dagen vijftien Britse militairen zijn omgekomen.

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

De regering waarschuwde dat het leed nog lang niet is geleden. Premier Gordon Brown voorspelt ‘een hele zware zomer’, maar de offers zouden noodzakelijk zijn. Volgens hem loopt er ‘een keten van terreur van de bergen en dorpen van Afghanistan tot in de straten van Groot-Brittannië’. Minister van Buitenlandse Zaken David Miliband verdedigde de missie door te zeggen dat ‘de toekomst van ons land op het spel staat’.

De Britten zijn gewend geraakt aan de gestage stroom meldingen over gesneuvelde militairen. Meestal worden ze slechts in een paar zinnen gemeld in de radio- en tv-journaals, plus een paar alinea’s in de kranten.

Maar afgelopen week groeide het onbehagen nadat er dagelijks berichten verschenen over doden in Afghanistan. Bij de plaats Sangin in de provincie Helmand kwamen vrijdag vijf Britse soldaten van het 2nd Battalion The Rifles om, toen er twee bommen ontploften terwijl zij te voet passeerden.

Jongeren

Het Britse dodental in Afghanistan is opgelopen tot 184, en is daarmee het aantal van 179 in Irak gepasseerd. Vooral krachtige bermbommen maken de laatste maanden veel slachtoffers, merendeels jongeren. Driekwart van de doden zijn tieners en twintigers.

Bijna 10 procent van het Britse leger zit in Afghanistan, een kleine negenduizend manschappen. In Zuid-Afghanistan nemen zij deel aan het onlangs begonnen offensief tegen de Taliban, in de regio gesteund door vierduizend Amerikanen en enkele honderden Afghaanse militairen.

Volgens maarschalk Jock Stirrup, chef van de Britse defensiestaf, zijn de Taliban ‘aan het verliezen, en onze commandanten ter plaatse zijn daar heel duidelijk over’, zo schreef hij zaterdag in een verklaring.

Ondanks de vele doden wordt over de wenselijkheid van terugtrekking nog niet serieus gesproken in de Britse politiek en media, afgezien van de oproepen door anti-oorlogsgroepen zoals Stop the War. Deze coalitie houdt vandaag een demonstratie in Londen.

Maar de oppositie in het Lagerhuis roept steeds luider dat de uitrusting van het leger niet deugt. Zo zou er een groot tekort zijn aan helikopters. De leider van de Conservatieven, David Cameron, noemt dit ‘een schandaal’.

Puinhoop

‘Het is een puinhoop geworden’, vult zijn partijgenoot Adam Holloway aan, lid van de defensiecommissie in het Lagerhuis. Hij meent dat ‘we de soldaten in de steek hebben gelaten’. ‘We moeten dit goed doen, of anders helemaal niet.’

De moeder van een omgekomen 21-jarige soldaat won vorige week de eerste slag in een juridisch gevecht met de regering. Ze wil dat er een onderzoek komt naar het gebruik van de lichtgepantserde Land Rovers van het Britse leger.

Die zouden totaal niet zijn berekend op het gevaar van bermbommen. In Irak en Afghanistan verloren naar schatting zeker 38 soldaten het leven nadat deze zogenoemde Snatch-voertuigen werden opgeblazen.

Maar volgens minister Miliband heeft de regering al veel gedaan om de troepen beter te beschermen. In de afgelopen vijf jaar zou 12 miljard euro zijn uitgegeven aan betere uitrusting.

(AFP) Beeld AFP
(AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden