Brits veer zoekt zelf naar verstekelingen

De veermaatschappij P & O Stena Line gaat zelf alle trucks met bestemming Dover controleren op de mogelijke aanwezigheid van illegale immigranten....

P & O Stena Line spreekt van een drastische stap. 'Het is een zeer ingrijpende en dure operatie. Voorlopig zullen we dit alleen in Calais gaan doen. Later willen we ook in Zeebrugge soortgelijke controles uitvoeren', aldus woordvoerder Chris Laming van P & O Stena Line.

Elke maand proberen zeker zes- tot zevenduizend vluchtelingen vanaf het continent in Groot-Brittannië binnen te komen. De douanecontroles in Calais blijken de stroom nauwelijks in te kunnen dammen. Indien illegalen in Dover worden gevonden, worden de vervoerders daarvoor verantwoordelijk gehouden en zwaar beboet. P & O Stena Line heeft binnen acht maanden honderdduizend pond aan boetes moeten betalen, omdat op haar schepen verstekelingen werden ontdekt.

De veermaatschappij vindt dat dit geld beter kan worden gebruikt voor efficiëntere controles. Het Franse beveiligingsbedrijf Secur-Nord zal vanaf woensdag in opdracht van P & O Stena Line met kooldioxide-detectoren alle trucks die van de dienst gebruik maken, controleren. Deze detectoren zijn in staat om onmiddellijk vast te stellen of zich tussen de lading mensen verschuilen. Gevonden illegalen zullen worden overgedragen aan de Franse autoriteiten. Chauffeurs die weigeren mee te werken, zal de toegang tot de veerboten worden geweigerd.

Vrachtwagens die nooit van de veerdienst gebruik hebben gemaakt, zullen extra scherp worden gecontroleerd. Hetzelfde geldt voor trucks, bestelwagens en campers die op het laatste moment aan boord willen gaan. 'We zijn zeker van plan dit goed aan te pakken', aldus de woordvoerder van P & O Stena Line. De veerdienst erkent dat zij eigenlijk een deel van het werk van de douane overneemt, maar vindt dat er eindelijk iets gedaan moet worden.

George Dossetter van de Freight Transport Association zei gisteravond de stap van P & O Stena Line toe te juichen. 'Duidelijk is dat de overheden hebben gefaald. Het aantal verstekelingen neemt nog steeds toe.'

Op 18 juni werden op een Nederlandse vrachtwagen 58 doden gevonden: allen illegale Chinese immigranten. De vrachtwagen was met een ferry van P & O Stena Line van Zeebrugge naar Dover overgestoken. Twee weken geleden werden op een snelweg in Kent door de politie 43 illegalen ontdekt die zich hadden verstopt op drie van Dover afkomstige Duitse vrachtwagens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.