Brits ‘sorry’ voor dood Braziliaan

‘Een neer. Nog drie te gaan’, kopte The Sun zaterdag. Maar de man die vrijdag op het Londense metrostation Stockwell door politiemensen werd doodgeschoten, had niets met de aanslagen van donderdag te maken....

Van onze correspondent Peter de Waard

Zaterdagavond maakte de politie bekend dat het slachtoffer was ge-identificeerd als de 27-jarige Braziliaanse elektriciën Jean Charles de Menezes die sinds drie jaar in Londen woont.

Politiecommissaris Ian Blair sprak zondag van ‘een tragedie’ en accepteerde de volledige verantwoordelijkheid voor de fatale fout. Hij bood, net als minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw, zijn oprechte excuses aan. Vrijdagavond was al duidelijk dat de man geen zelfmoordterrorist was, maar tot zaterdagmiddag hield Scotland Yard vol dat hij ‘iets met de aanslagen van doen had’.

Een neef van de doodgeschoten man verweet de Britse politie gisteren incompetentie. ‘Verontschuldigingen zijn niet genoeg.’ De familie overweegt de Britse regering aan te klagen. Ook de Braziliaanse regering reageerde verontwaardigd. De minister van Buitenlandse Zaken, Celso Amorim, zei ‘geschokt en perplex’ te zijn. Amorim heeft om een ontmoeting met Straw gevraagd om opheldering te eisen over het incident.

De Britse Moslimraad sprak gisteren ook zijn verontrusting uit en zei dat ‘dergelijke fouten’ het moeilijk maken om de politie te steunen in de strijd tegen terroristen. Ian Blair zei dat de dood van een onschuldige man niet zal leiden tot een beleidswijzing. De Britse politiemensen houden in de strijd tegen het terrorisme het recht iemand die geen gehoor geeft aan een stopsignaal direct in het hoofd te schieten, shoot to kill. Het schieten op het lichaam van zelfmoordterroristen is gevaarlijk, omdat daarmee op het lichaam aangebrachte bommen kunnen worden ontstoken.

De politie gaf gisteren nog geen uitleg over de oorzaken van de fout. Maar volgens ingewijden werd het huisadres, niet de naam, van de man gevonden in een van donderdag in de metro achtergelaten rugzakken met explosief materiaal. Daarop werd het huis in de gaten gehouden door agenten in burger. Toen de man gekleed in een dikke overjas het huis verliet en later wegvluchtte voor de politie, kwamen agenten in actie en schoten hem van dichtbij dood met vijf kogels toen hij een metro instapte.

De neef van het slachtoffer zei dat niet vreemd was voor een Braziliaan om in juli een dikke jas te dragen. ‘Voor iemand uit Brazilië is het in Londen al gauw koud.’

De politie zegt veel tips te hebben gehad na de publicatie van afbeeldingen van de vier vermoedelijke daders van de aanslagen van donderdag, maar onduidelijk is of al een van de mensen ook is aangehouden. Er zijn wel drie personen gearresteerd, maar niet duidelijk is wat die met de aanslagen te maken hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden