Brits prinsesje kan nu al de verkiezingen beïnvloeden

Campagnevoerende politici zijn dol op baby's. Dat geldt helemaal voor een Koninklijke baby. De Britse Conservatieve Partij hoopt zelfs dat de baby van Kate en William kan bijdragen aan een verkiezingsoverwinning, aankomende donderdag.

Prins William en Kate zwaaien naar het publiek als ze zaterdag het St. Mary's Hospital in Londen met hun baby verlaten. Beeld ap
Prins William en Kate zwaaien naar het publiek als ze zaterdag het St. Mary's Hospital in Londen met hun baby verlaten.Beeld ap

De saaie verkiezingscampagne werd zaterdagochtend vroeg aangenaam verstoord door de mededeling dat de hertogin van Cambridge into labour was gegaan. Een paar uurtjes later, iets over half negen, bleek al dat ze niet was bekeerd tot de partij van Ed Miliband, maar wel was bevallen van een gezonde dochter.

Het prinsesje, nummer vier in de troonopvolging, werd zaterdagavond reeds aan de 'babyrazzi' getoond. Tower Bridge kleurde roze, de Royal Mail komt met een speciale poststempel en alle andere moeders die zaterdag zijn bevallen hebben een zilveren penning gekregen.

Gut instinct

Deze jubelstemming zou een goede tijding kunnen betekenen voor premier David Cameron. De verwachting is immers dat miljoenen zwevende kiezers in het stemhokje een keuze zullen baseren op irrationele motieven, op hun gut instinct. Een prominent - anoniem - lid van de Tories heeft tegenover de pers gezegd dat hij na al het campagnevoeren twee wensen had: 'zonneschijn en een nieuwe koninklijke baby'. De Conservatieven, die zich profileren als de gezinspartij, zitten vooral verlegen om vrouwelijke kiezers en de 'babybonus' zou de dames weleens een duwtje in de richting van het stembureau kunnen geven.

In The Evening Standard schreef Anne McElvoy dat koninklijke baby's waarden symboliseren waarmee zittende regeringen graag worden geassocieerd: 'conservatisme met een kleine 'c', goed nieuws dat los staat van belastingmaatregelen en optimisme over een gedeelde toekomst.'

Cameron heeft dat de afgelopen weken proberen uit te dragen. De premier liet zich zelfs fotograferen terwijl hij de fles gaf aan een lammetje - het knuffelen van baby's ligt tegenwoordig te gevoelig - maar ondanks dit charmeoffensief worden de Conservatieven gezien als degelijke doch gevoelloze boekhouders.

De Tories hebben het voordeel dat ze van oudsher worden beschouwd als de politieke vleugel van het koningshuis. Cameron, die zijn eerste baantje (PR-man) kreeg na een mysterieuze aanbevelingsbrief uit paleiskringen, onderhoudt een goede band met de Windsors. Dat is niet onbelangrijk in een tijd waarin leden van het koningshuis een grotere populariteit genieten dan gekozen politici. Elke vorm van stardust is daarom welkom. Typerend is dat de Conservatieve Partij kort na het Diamanten Jubileum van Elizabeth, in 2012, tijdelijk goed scoorde in de opiniepeilingen.

Op dit moment staat de partij voor in de peilingen, maar komt ze tientallen zetels te kort voor een kamermeerderheid. Als de Tories er toch in slagen om die felbegeerde 323 zetels te behalen, dan zal deze verkiezing, zo beweerde opiniepeiler Anthony Wells van YouGov in The Daily Mail, de geschiedenis ingaan als 'de verkiezing die Cameron heeft gewonnen met behulp van de koninklijke baby'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden