Brits parlementslid biedt excuses aan voor uitspraak 'excuus-gettojongen'

Een parlementariër van de Britse Labour Partij is in opspraak geraakt omdat ze een zwarte politicus een 'excuus-gettojongen' heeft genoemd. Dat gebeurde in een blog, zeven jaar geleden, waarin Emma Dent Coad de Conservatief Shaun Bailey aanviel, kandidaat in de Londense wijk Hammersmith.

Emma Dent Coad, parlementslid voor de Labour Party. Foto afp

Vandaag, nadat de blog was opgedoken dankzij zoekwerk van de website Guido Fawkes, heeft ze haar excuses aangeboden 'mocht Bailey zich gekwetst voelen'. In een brief aan Labour-leider Jeremy Corbyn heeft Bailey, thans lid van de Londense gemeenteraad, het excuus 'laf' genoemd. Corbyn zag geen aanleiding om haar te straffen.

Dent Coad, een vertegenwoordigster van Labours linkervleugel, kon het indertijd niet aanzien dat Bailey campagne voerde namens de Conservatieve Partij. 'Wie kan zeggen dat deze man daar ooit past, hoezeer hij het ook probeert. Op de ene dag is hij de 'excuus gettojongen' die achter D. Cameron staat, de andere staat hij 'geïnteresseerd te kijken' naast G. Osborne. Heb je je ooit gebruikt gevoeld.' Bailey werkte voorheen als sociaal werker in Noord-Kensington, de wijk die sinds juni door Dent Coad wordt vertegenwoordigd in het Lagerhuis. Hij was een van de jonge 'Tatler Tories', een groep van modieuze en sexy conservatieven.

Dent Coad kwam eerder dit jaar in het nieuws omdat ze tijdens het Labour-congres had beweerd dat prins Harry, een gediplomeerde Apache-piloot, geen helikopter kan vliegen. Later gaf de 63-jarige toe dat ze het bij het verkeerde eind had, maar ze weigerde excuus aan te bieden. Vorige week kwam Labour in de problemen nadat Nasreen Khan op een kandidatenlijst was geplaatst voor een gemeenteraadzetel in Bradford.

Khan had op Facebook geschreven dat 'het jammer is dat geschiedenisleraren scholieren hersenspoelen met het idee dat Hitler een slechterik was'. Vervolgens vroeg ze zich af 'wat de Joden ooit hebben gedaan voor de wereld'. De Labour-afgevaardigde van Bradford Naz Shah had eerder dit jaar de stelling onderschreven dat slachtoffers van seksueel misbruik door Brits-Pakistaanse mannen hun mond moeten houden, ten bate van de diversiteit.