Brits parlement en regering doen uitruil: Brexit mag, mits May plan voorlegt

De Britse regering mag voor 31 maart artikel-50 en daarmee de Brexit in gang zetten, mits Theresa May en de haren het parlement voor die tijd een plan voorhouden. Een geamendeerde motie van deze strekking is woensdagavond door een ruime Lagerhuismeerderheid aangenomen. Het is voor het eerst dat het Britse parlement voor een Brexit is. Een uniek moment.

May heeft de gewoonte om haar kaarten dicht tegen de borst te houden. Beeld null
May heeft de gewoonte om haar kaarten dicht tegen de borst te houden.

De Labour Partij had een motie ingediend waarin het de regering oproept om een Brexit-plan te presenteren zonder dat het de onderhandelingspositie schade toebrengt. Hierop besloot de regeringspartij een amendement toe te voegen waarin het parlement gevraagd wordt om akkoord te gaan met het in werking laten treden van artikel-50, een noodzaak om de Europese Unie op reglementaire wijze te kunnen verlaten.

De meeste interesse ging naar het amendement, dat voor de regering een kans was om de stemming te peilen in het Lagerhuis. Uiteindelijk stemden 461 kamerleden voor het amendement, en 89 tegen. De enige Conservatief die tegen de eigen partij stemde was Kenneth Clarke, de eurofiele veteraan. Slechts 23 sociaaldemocraten durfden de wil van het volk te trotseren, alsmede de meeste Liberaal-democraten en Schotse nationalisten.

Rechtszaak

Volgens de euroscepticus Iain Duncan Smith heeft premier May nu een blanco cheque, maar de Supreme Court kan nog dwarsliggen. Mogelijk bepalen de rechters dat een echte wet nodig is alvorens er werk kan worden gemaakt van het vertrek uit de EU. Dat zou een grote vertraging met zich meebrengen. Half januari wordt de uitspraak bekend in de geruchtmakende rechtszaak, die donderdag wordt afgesloten.

Tijdens het debat beweerde Brexit-bewindsman David Davis dat de regering altijd van plan is geweest om het parlement nader in te lichten over haar bedoelingen. Hij zaaide verwarring met de bewering niet te weten wat een 'Harde Brexit' precies inhoudt. Zijn bazin, May, heeft de gewoonte om haar kaarten dicht tegen de borst te houden. Tijdens een bezoek aan Bahrein, gisteren, sprak ze over een rood-wit-blauwe Brexit, een opmerking die nog meer onduidelijkheid veroorzaakte.

Een van de Labour-rebellen was oud-bewindsman Ben Bradshaw, die geen idee zei te hebben wat voor soort Brexit de regering najaagt. Aan de Conservatieve zijde stal de Brexiteer Jacob Rees-Mogg de show. Hij vond het hele debat overbodig omdat het parlement middels de referendumwet heeft gezegd dat hetgeen het volk wil - een Brexit, zo bleek - door de regering zal worden uitgevoerd. Hij zei dat de keuze voor een Brexit simpelweg betekent dat de Britten hun vrijheid terug wensen.

Brexit-rechtszaak

De kans op een harde Brexit is flink afgenomen na de uitspraak van het gerechtshof vorige maand. De rechters dwingen premier May haar Brexit-kaarten op tafel te leggen. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden