Brits oliebedrijf ziet na druk af van boringen in Congo

Het Britse oliebedrijf Soco International staakt zijn omstreden activiteiten in Virunga Nationaal Park in de Democratische Republiek Congo (DRC). Het bedrijf zal niet naar olie gaan boren in Virunga, een Unesco-werelderfgoedgebied dat bekend is van zijn berggorilla's, en ook niet in andere werelderfgoedlocaties.

AMSTERDAM - Dit maken Soco en het World Wildlife Fund (WWF) vandaag bekend. Virunga, het oudste nationale park van Afrika, bevat de grootste rijkdom aan planten- en diersoorten in Afrika. Het park ligt in een conflictgebied en heeft al jaren te lijden onder gewapende strijd, illegale houtkap en stroperij. In tien jaar zijn meer dan 150 rangers gesneuveld. Volgens WWF kan het park een bron worden van duurzame welvaart en stabiliteit in het gebied.


De natuurbeschermingsorganisatie diende oktober vorig jaar een klacht in tegen Soco wegens overtreding van de 'business guidelines' van de OECD, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling. De zaak wordt wereldwijd gezien als testcase voor de vraag of ingrijpende economische activiteiten verenigbaar zijn met nationale parken en werelderfgoedstatus.


Soco doet sinds 2010 onderzoek naar oliereserves in een door de Congolese regering verleende concessie die overlapt met Virunga Nationaal Park. Tot woede van de lokale bevolking, natuurbeschermingsorganisaties en mensenrechtenactivisten, die vinden dat olie-exploratie en -exploitatie en natuurbescherming in een werelderfgoedgebied niet samen kunnen gaan.


Soco begon vorige maand met seismisch onderzoek in Lake Albert, deel van het park, als mogelijke opmaat tot boringen. Afgesproken is nu dat Soco dit werk afrondt, maar geen exploratieve of andere boringen in Virunga zal verrichten, 'tenzij Unesco en de Congolese regering vinden dat zulke activiteiten niet onverenigbaar zijn met de werelderfgoedstatus van Virunga'.


Volgens Soco heeft de beslissing te boren of te exploiteren altijd in handen van de DRC en Unesco gelegen. Zij moeten bepalen of ontwikkeling en natuur kunnen samengaan, aldus een woordvoerder, die bevestigt dat Soco geen andere licenties overweegt die werelderfgoedgebied overlappen.


WWF noemt Soco's stap 'een grote overwinning voor de planeet en van goede businesspraktijken'. De organisatie heeft haar klacht bij de OECD tegen Soco ingetrokken. Zij roept de Congolese regering op nu ook andere olieconcessies bij Virunga te schrappen.


De internationale druk op Soco nam afgelopen jaar toe. Vorige maand spoorde Unesco, de VN-organisatie die toezicht houdt op het werelderfgoed, Soco aan zich terug te trekken uit Virunga en weg te blijven uit ander werelderfgoed. Later deze maand vergadert de Unesco-werelderfgoedcommissie in Doha, Qatar, over Virunga en andere werelderfgoed in gevaar.


Veel kritiek is er ook op de mensenrechtensituatie rond het project. Human Rights Watch riep vorige week op tot een onderzoek naar geweld en bedreigingen tegen anti-Soco-activisten. Vorige maand raakte de directeur van Virunga zwaargewond bij een aanslag. Soco distantieert zich van zulke acties, maar zou volgens critici te weinig toezicht houden op lokale partners.


Het Franse olieconcern Total, ook in het bezit van een concessie, beloofde in mei 2013 na internationale druk al geen olie te zullen winnen bij Virunga Nationaal Park. Begin dit jaar zegde het in navolging van Shell ook toe geen olie en gas te zullen winnen in gebieden die op de Werelderfgoedlijst staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden