nieuws

Brits leger ontkent Russische waarschuwingsschoten in Zwarte Zee

Het Russische leger heeft naar eigen zeggen waarschuwingsschoten gelost richting een Brits marineschip in de Zwarte Zee. Volgens het Russische ministerie van Defensie had het Britse fregat de territoriale wateren van Rusland geschonden bij de geannexeerde Krim.

Archiefbeeld van een HMS Defender bij het Britse Portsmouth. Beeld AP
Archiefbeeld van een HMS Defender bij het Britse Portsmouth.Beeld AP

Het ministerie stelt dat de waarschuwingsschoten woensdagmiddag zijn afgevuurd door een grensbewakingsschip van veiligheidsdienst FSB samen met een Soechoj-jachtbommenwerper: het schip loste een onbekend aantal schoten en de bommenwerper wierp vier bommen langs het Britse schip, dat in de Zwarte Zee een missie uitvoert met een Nederlands marineschip.

Maar het Britse leger ontkent dat er waarschuwingsschoten zijn gelost richting de HMS Defender. Volgens een verklaring van de Britse defensieminister Ben Wallace voer het marineschip tijdens een passage door Oekraïense wateren slechts in de buurt van een oefening van de Russische marine. Het schip werd volgens Wallace ‘zoals gebruikelijk geschaduwd’ en ‘geïnformeerd over oefeningen in de wijdere omgeving’. ‘Er zijn geen schoten gelost op HMS Defender en we herkennen ons niet in de bewering dat er bommen op haar pad zijn gedropt.’

Jonathan Beale, een BBC-journalist aan boord van het Britse schip, zegt schoten gehoord te hebben, maar gaat ervan uit dat die niet gericht waren op de HMS Defender. Wel trok het schip volgens hem veel aandacht van de Russische marine tijdens de passage langs de Krim, waarbij het schip op 19 kilometer afstand voer van het schiereiland. Rusland heeft er een grote marinebasis en militariseert het schiereiland sinds de annexatie in 2014.

Straaljagers

‘Boven ons zoemen nog steeds Russische straaljagers, soms vlogen er meer dan twintig vliegtuigen boven het oorlogsschip’, aldus Beale woensdagmiddag op de site van de BBC. ‘Tijdens de passage waren de bemanningsleden van de HMS Defender zeer alert, en op een gegeven moment hebben ze maskers opgezet om hun gezichten te beschermen voor het geval er een vuurgevecht zou plaatsvinden.’

Rusland en Navo-lidstaten beschuldigen elkaar regelmatig van territoriale schendingen, maar bij zulke incidenten worden zelden waarschuwingsschoten gelost. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Britse ambassadeur in Moskou ontboden.

De HMS Defender is op de Zwarte Zee met het Nederlandse marineschip de Zr.Ms. Evertsen om steun te tonen aan Oekraïne en Georgië. In beide landen steunt Rusland zelfverklaarde separatistenrepublieken die een Oekraïens en Georgisch Navo-lidmaatschap bemoeilijken. De schepen bezochten de Oekraïense havenstad Odessa. De Evertsen vaart nu naar Roemenië en de Defender richting Georgië.

Rusland claimt steeds meer controle over de Zwarte Zee en de aangrenzende Zee van Azov. In april voeren tientallen Russische marineschepen de Zwarte Zee binnen, een zee waar Rusland al een grote vloot heeft liggen. De opmars hield volgens Rusland verband met oefeningen. Rusland kondigde aan buitenlandse marineschepen te weren. Daarop annuleerde de Amerikaanse marine plannen om twee fregatten naar de Zwarte Zee te sturen.

Correctie: In een eerdere versie van dit stuk stond dat Oekraïne en Georgië Navo-bondgenoten zijn. Beide landen zijn geen lid van de Navo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden