Nieuws Brexit-stemming

Brits Lagerhuis veegt No Deal-Brexit van tafel

Het Lagerhuis is er nog niet uit hoe de weg naar de Brexit eruit moet zien, maar een meerderheid wil in elk geval niet zonder akkoord uit de Europese Unie vertrekken. Woensdagavond stemden 312 afgevaardigden voor een motie die een No Deal verwerpt. 278 afgevaardigden stemden tegen.

De Britse premier Theresa May in het Lagerhuis woensdag. Beeld AFP

Hiermee is het fundamentele probleem nog niet opgelost, onderstreepte de Britse premier May. ‘Als het Lagerhuis geen No Deal wil, dan zullen ze akkoord moeten gaan met een deal.’

Een dag eerder werd een nieuw akkoord dat May met de EU had gesloten door het Lagerhuis nog resoluut naar de prullenmand verwezen: een overweldigende meerderheid van 391 parlementariërs stemde ertegen. Daarmee stormt het koninkrijk met grote vaart af op een Brexit zonder deal, want de deadline is al over zestien dagen. En dat, zo bleek vanavond, wil de meerderheid toch niet.

‘Er zijn slechts twee manieren om de EU te verlaten’, tekende een BBC-verslaggever woensdagavond in Brussel op bij de Europese Commissie, ‘met een deal of zonder een deal. De EU is tot beide bereid. Maar het is niet genoeg om tegen een No Deal te stemmen  er moet met een deal worden ingestemd.’ 

Oorspronkelijk had de Britse regering een voorstel ingediend, dat draaide om de vraag of het Lagerhuis tegen een Brexit zonder deal was op de deadline van 29 maart. In een amendement dat eerder op de avond werd aangenomen, werd de verwijzing naar 29 maart weggehaald. Hierdoor heeft het Lagerhuis nu een No Deal-Brexit onder alle omstandigheden verworpen. 

Dat is niet wat May wilde, omdat nu de mogelijkheid om de EU te dreigen met een No Deal is verdwenen. Dat is een ernstige handicap voor Londen in het geval er toch nog onderhandelingen met Brussel zullen plaatsvinden. 

Mogelijk uitstel

Donderdag komt het Lagerhuis weer bijeen en zal dan stemmen over een mogelijk uitstel van de Brexit. De EU is wellicht bereid om een verlenging te overwegen als May daarom vraagt, maar de 27 EU-leiders, die volgende week voor een al lang geplande top bijeenkomen, moeten daar unaniem mee instemmen. Zij hebben al duidelijk gemaakt alleen verlenging toe te staan als er zicht is op een oplossing. ‘En als deze er is, moet ze uit Londen komen’, zei EU-president Donald Tusk gisteren.

‘Daar zal dit Huis over moeten debatteren’, stelde May. ‘Als we er de komende dagen niet uitkomen, maar ook geen No Deal willen, dan hebben we zelfs meer verlenging nodig.’ Als de Brexit geen feit is voor de Europese verkiezingen op 29 mei, zal het Verenigd Koninkrijk dan zelfs weer als lidstaat mee moeten stemmen. ‘Dat lijkt mij niet juist’, zei May, ‘maar dit Huis zal de consequenties van haar eigen keuzes moeten dragen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden