Brits Lagerhuis stemt in met voortgang Brexit, May blij met 'historische stap'

De Britse regering van premier Theresa May heeft groen licht gekregen om verder te gaan met de Brexit. Het Lagerhuis stemde in de nacht van maandag op dinsdag na uren van debat in met de uittredingswet. De wet werd aangenomen met 326 voor en 290 stemmen tegen.

Theresa May.Beeld afp

De uittredingswet geeft de regering de mogelijkheid door te gaan naar de volgende fase van het proces om de politieke, financiële en wettelijke banden met de Europese Unie te verbreken. Volgens oppositiepartij Labour, die tegen de wet stemde, leiden verschillende onderdelen van de wet tot een inbreuk op de scheiding van de macht en een 'machtsovername' door de regering.

May toonde zich tevreden met de uitslag van de stemming. 'We kunnen nu verdergaan met de onderhandelingen met een sterke basis', reageerde ze. 'Het parlement heeft de historische stap gezet om de wil van het Britse volk te steunen en is akkoord gegaan met een wet die zekerheid en duidelijkheid biedt voor ons vertrek uit de EU.'

De zogenoemde EU Withdrawal Bill heeft nog een lange weg af te leggen. Zo moet met de wet bestaande Europese wetgeving omgezet worden in Britse wetten. 'We moedigen parlementsleden uit alle delen van Groot-Brittannië aan om samen te werken bij het opstellen van deze belangrijke wetten', deed May een oproep aan haar collega's.

EU onderhandelingen

Ook de derde ronde van onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk eind augustus leverde geen concreet resultaat op. De door de EU aangewezen onderhandelaar, de Fransman Michel Barnier, en de Britse Brexit-minister David Davis, waren het na afloop zelfs niet eens over de onderhandelingen zelf. Volgens Barnier was er geen enkele vooruitgang, Davis vond dat er wel beweging in de onderhandelingen zit. Concrete resultaten zijn tot nu toe uitgebleven.

De EU wil dat er eerst een overeenkomst wordt gesloten over financiën, de rechten van Europese expats op Brits grondgebied en de Ierse grens. Daarna kan volgens Barnier worden gepraat over een toekomstige handelsrelatie.

Lees verder

EU-burgers vertrekken massaal uit Groot-Brittannië door naderende Brexit.

Zege voor 'zachte Brexiteers': tijdelijke douane-unie zodat handel met EU door kan gaan.

Maltese premier Muscat: 'Ik begin te geloven dat de Brexit niet doorgaat'. (+)


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden