NieuwsBritse Labour-leider Jeremy Corbyn verontschuldigt zich voor organiseren debat

Brits Labour wederom in opspraak wegens antisemitisme

De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn heeft zich verontschuldigd voor het organiseren van een debat, acht jaar geleden op Holocaust Day, waarin de acties van Israël in bezette gebieden werden vergeleken met de Holocaust. Het excuus komt op een moment dat de oppositiepartij wederom geplaagd wordt door beschuldigingen van antisemitisme. 

Een demonstratie, georganiseerd door de Campaign Against Antisemitism.Beeld AFP

Vorige week nog raakte bestuurder en Corbyn-vertrouweling Peter Willsman in opspraak door een tirade waarin hij rabbijnen die in een open brief gewag hadden gemaakt van Labours antisemitismeprobleem voor ‘Trump-fanatici’ had uitgemaakt. Vicepartijleider Tom Watson zei dat hij van Willsman ‘walgde’.

Corbyns mea culpa komt na de onthulling van The Times dat hij als Kamerlid een zaal in het parlement had geboekt voor een debat met de titel The Misuse of the Holocaust for Political Purposes.  Wijlen Hajo Meyer, lid van Een ander Joods geluid, vergeleek Israël met het Derde Rijk en de Palestijnse activist Haidar Eid zei dat ‘de wereld het totaal verkeerd heeft als ze denkt dat nazisme in 1945 ten einde was gekomen’. Corbyn beweert nu spijt te hebben van zijn aanwezigheid bij evenementen waarin mensen spreken wier denkbeelden hij ‘totaal afwijst’.

Controversiële uitlatingen

De onthulling van The Times staat niet op zich. Al drie jaar wordt Corbyns Labour achtervolgd door beschuldigingen van antisemitisme. Controversiële uitlatingen van Kamerlid Naz Shah en oud-burgemeester van Londen Ken Livingstone hadden vorig jaar al geleid tot een onderzoek van mensenrechtenactiviste Shami Chakrabarti. Ze concludeerde dat er geen systematisch antisemitisme binnen de partij was, maar dat er wel enkele betreurenswaardige incidenten hadden plaatsgevonden. Haar aanbevelingen zouden door de partij worden genegeerd.

Jeremy Corbyn.Beeld REUTERS.

Discussie

Afgelopen maart laaide de discussie weer op toen Corbyn zich op laconieke wijze uitliet over een antisemitische muurtekening in Londen en een Labour-bestuurder moest aftreden, omdat ze antisemitische uitlatingen van een gemeenteraadskandidaat had vergoelijkt. Corbyn erkende dat er een probleem is en beloofde het aan te pakken. Het probleem is dat de afkeer van de Israëlische houding jegens de Palestijnen soms overloopt in kwetsende opmerkingen over Joden in het algemeen en vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog.

Begin juli dook het spook weer op toen interne richtlijnen die Labour had aangenomen ter bestrijding van antisemitisme danig bleken af te wijken van de antisemitismedefinitie van de Internationale Alliantie ter Herinnering van de Holocaust. Het trekken van een vergelijking tussen Israël en nazi-Duitsland zou bijvoorbeeld niet vallen onder antisemitisme. Het leidde meteen tot protesten, onder meer van CIDI-jongeren tijdens het bezoek van Corbyn aan Lodewijk Asscher in Den Haag, enkele dagen later.

Waarschuwing

In het parlement kreeg Corbyn onlangs de wind van voren van partijcoryfee Margaret Hodge. In een vlaag van woede noemde deze dochter van Joodse immigranten de geliefde leider een ‘antisemiet’ en ‘racist’, wat haar op een waarschuwing van het partijbestuur kwam te staan. Dat partijbestuur werd vorige week in verlegenheid gebracht toen een van haar leden, Peter Willsman, de antisemitismebeschuldigingen een bedenksel noemde van sociale media, in de wereld geholpen door 'Trump-fanatici’ binnen de Joodse gemeenschap. 

Deze oude strijdmakker van Corbyn heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, eraan toevoegend dat zijn woorden verkeerd waren begrepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden