nieuws

Brits koningshuis neemt afscheid van prins Philip: uitvaart na minuut stilte begonnen

Na een minuut stilte in het gehele Verenigd Koninkrijk is in de St. George’s Chapel op Windsor Castle de uitvaart van prins Philip gehouden. Voor de ceremonie werd het lichaam van de 99-jarige man van koningin Elizabeth in een door hemzelf ontworpen Land Rover naar de kapel gebracht.

De kist van prins Philip arriveert bij de St George's Chapel, waar zaterdagmiddag de uitvaart begonnen is. Beeld AP
De kist van prins Philip arriveert bij de St George's Chapel, waar zaterdagmiddag de uitvaart begonnen is.Beeld AP

Op zijn weg naar de kapel werd de hertog van Edinburgh begeleid door een stoet van leden van de koninklijke familie en familieleden van Philip zelf. Koning Elizabeth reed in haar eigen State Benley achter de Land Rover aan. Een paar minuten voor 16.00 uur (Nederlandse tijd) kwam de rouwstoet bij de St. George’s Chapel aan.

Over Philips kist ligt zijn eigen vlag gedrapeerd, met verschillende elementen uit zijn leven: zijn Deense en Griekse herkomst, het trouwen met koningin Elizabeth en het kasteel in Edinburgh. Ook zijn militaire pet en zwaard liggen op de kist.

Voorafgaand aan de ceremonie werd in het gehele Verenigd Koninkrijk een minuut stilte gehouden. Op het Londense Heathrow Airport landden en vertrokken zes minuten lang geen vliegtuigen. Boven Windsor vindt tijdens de dienst geen vliegverkeer plaats.

In tijden van corona

Bij de begrafenis van de prins die vorige week vrijdag overleed, is vanwege de coronacrisis geen publiek welkom. Vooraf hielden de Britse autoriteiten er rekening mee dat mensen desondanks massaal naar Windsor Castle zouden komen, maar dat is niet gebeurd.

Alleen een intiem gezelschap van dertig mensen mag de dienst bijwonen. De Britse premier Boris Johnson heeft zijn plek aan de koninklijke familie afgestaan. Prins Harry, de kleinzoon van de hertog van Edinburgh, is wel aanwezig. Zijn hoogzwangere vrouw Meghan is in Amerika gebleven. Dokters hadden haar afgeraden om te reizen. Begin maart legde het koppel in een interview door Oprah Winfrey een bom onder hun relatie met het Britse koningshuis.

De coronacrisis drukt ook haar stempel op de ceremonie zelf. Koningin Elisabeth zit tijdens de dienst van de man met wie ze 73 jaar getrouwd was, alleen. Het koor bestaat uit slechts vier zangers. Verder moeten alle aanwezigen een mondkapje te dragen.

De veiligheid wordt gewaarborgd met, in de woorden van de krant Daily Mail een ‘ring van staal’: een grote politieoperatie met agenten op straat en automatische nummerplaatherkenning, om alle voertuigen in de omgeving te monitoren.

De begrafenisceremonie duurt een klein uur. Daarna wordt de kist van prins Philip neergelaten in de Royal Vault, de grafkamer onder de kapel waar al meer dan tweehonderd jaar leden van de Britse koninklijke familie worden begraven. Bij het neerlaten zal de aartsbisschop van Canterbury zijn zegen uitspreken. Een koor brengt dan het nationale volkslied ten gehore.

Land Rover

Prins Philip heeft zelf flink de hand gehad in de manier waarop zijn uitvaart georganiseerd is. Al in 2003 begon Philip zich te bemoeien met het ontwerp van zijn rouwwagen. Volgens de BBC zou Philip de afgelopen jaren tegen koningin Elisabeth hebben gezegd: ‘Stop me gewoon achter in een Land Rover en rijd me naar Windsor.’ De klus zou zestien jaar duren. Op verzoek van de prins werd de wagen opnieuw in militair groen geverfd. Hij ontwierp ook de open achterkant waarop zijn kist zal rusten, inclusief de rubberen grepen op zilveren metalen pinnen die moeten voorkomen dat de kist verschuift. De wielnaven van het voertuig zijn eveneens groen gemaakt.

De Land Rover die de hertog van Edinburgh zelf ontwierp. Beeld AP
De Land Rover die de hertog van Edinburgh zelf ontwierp.Beeld AP

Als echtgenoot van koningin Elizabeth heeft Philip recht op een staatsbegrafenis met alles erop en eraan, maar daar had hij zelf geen behoefte aan. Vier jaar geleden deed de prins binnen het Britse koningshuis een stap terug. Sindsdien leidde hij een teruggetrokken bestaan. Philip wilde niet worden opgebaard in de hal van Westminster Abbey. Daarom lag prins Philip tot de uitvaart begon in een privé-kapel.

Problemen

De afgelopen week was het paleis van koningin Elisabeth het decor van een waar kostuumdrama. De traditie wil dat de mannelijke leden van het koningshuis bij dit soort gelegenheden hun militaire uniformen dragen. Maar Elisabeths zoon Andrew en kleinzoon Harry hebben vanwege hun Amerikaanse connecties hun privileges verloren. Toch eiste Andrew, die genoemd wordt in de Epstein-affaire, dat hij als admiraal gekleed mocht gaan. Uiteindelijk besloot Elizabeth dat niemand een uniform diende te dragen.

Op de dag voor de uitvaart gaf Buckingham Palace enkele foto’s uit de oude doos vrij. Deze foto van prins Philip en koningin Elisabeth in het Cairngorms National Park in Schotland komt uit 2003.
 Beeld AFP
Op de dag voor de uitvaart gaf Buckingham Palace enkele foto’s uit de oude doos vrij. Deze foto van prins Philip en koningin Elisabeth in het Cairngorms National Park in Schotland komt uit 2003.Beeld AFP

Vervolgens diende zich nog een probleem aan: Harry en zijn broer William, na hun vader Charles de troonopvolger van het Verenigd Koninkrijk, leven in grote onmin. Ze weigerden naast elkaar te lopen tijdens de processie naar St George’s Chapel. Daarop besloot de koningin Peter Phillips, zoon van Elisabeths enige dochter prinses Anne, als menselijk schild tussen de twee in te zetten.

De lastigste keuze was het opstellen van de lijst van dertig aanwezigen in de kapel. Philip wilde dat drie leden van de Duitse tak van zijn familie aanwezig zouden zijn. Kort na de Tweede Wereldoorlog lag deze familieband gevoelig: de familie was niet welkom bij de bruiloft van Philip en Elizabeth in 1947.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden