Brits koningshuis dient klacht in tegen The Sun na insinuatie dat Queen voor Brexit is

Na Boris Johnson, Michael Caine en Joan Collins dachten de Brexiteers de ultieme pleitbezorger voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie binnen te hebben gehaald: koningin Elizabeth. Woensdag had The Sun de volledige voorpagina ingeruimd voor de mededeling dat de vorstin voor een Brexit is. Buckingham Palace was not amused en heeft een klacht ingediend tegen de krant.

Patrick van IJzendoorn
Koningin Elizabeth. Beeld EPA
Koningin Elizabeth.Beeld EPA

Volgens het tabloid had Elizabeth tijdens een lunch op Windsor Castle, vijf jaar geleden, tegenover toenmalig vice-premier Nick Clegg haar onvrede uitgesproken over de federalistische koers van de EU. De krant baseerde zich op een anonieme doch 'hooggeplaatste' bron. De eurogezinde Clegg zei zich hier niets van een eurosceptische tirade te kunnen herinneren en ook het paleis ontkende het ten stelligste. Naarstig speurden Engelse journalisten naar deze bron. Tot de tafelgasten behoorden de Brexiteers Michael Gove, de minister van Justitie, en voormalig bewindsvrouw Cheryl Gillian.

Grimmig Brexitdebat

De koningin bekleedt een neutrale positie, hetgeen cruciaal is voor het bestaan van het ceremoniële koningshuis. Wanneer ze zich in een debat mengt, gebeurt dat doorgaans om omzichtige wijze. Vorig jaar juni pleitte ze tijdens een staatsbezoek aan Duitsland voor politieke eenheid in Europa en aan de vooravond van het Schotse referendum liet ze doorschemeren tegen Schotse onafhankelijkheid te zijn. Haar kleinzoon prins William, de toekomstige koning, hield onlangs een toespraak die werd geïnterpreteerd als een waarschuwing tegen een Brexit.

Van de 89-jarige monarch is wel bekend dat haar hart ligt bij de Gemenebest. Zonder haar actieve rol zou het postkoloniale samenwerkingsverband waarschijnlijk niet meer hebben bestaan. Deze liefde heeft ze gemeen met nostalgisch aangelegde voorstanders van een Brits vertrek uit de EU. Het aanhalen van de banden met landen als India, Canada en Australië staat hoog op de Brexit-agenda.

Hitler-groet

De omstreden primeur zegt bovenal iets over The Sun, een krant die niet als eerste wordt gelezen bij het ontbijt van Elizabeth en Philip. Murdochs krant heeft de monarchie na de dood van prinses Diana in 1997 in gevaar gebracht en vorig jaar was er ophef na foto's die suggereerden dat de piepjonge Elizabeth in 1936 de Hitler-groet bracht. Eigenaar Rupert Murdoch is een republikein die weinig op heeft met de gevestigde orde in het Verenigd Koninkrijk. Duidelijk is nu wel dat The Sun een voorkeur geniet voor een Brits afscheid van de EU.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden